Gotovo 2.000 novinara umrlo od posljedica zarazom koronavirusom u 94 zemlje svijeta

Najmanje jedna osoba preminula je od posljedica zarazom u 30 zemalja, a među tim zemljama je i Bosna i Hercegovina

Gotovo 2.000 novinara umrlo od posljedica zarazom koronavirusom u 94 zemlje svijeta
Foto: https://www.europeanbusinessreview.com/

Gotovo 2.000 novinara preminulo je od posljedica zarazom koronavirusom u 94 zemlje zemlja od početka pandemije odnosno od marta 2020. godine. Prošle godine najmanje 1.400 medijskih djelatnika je izgubilo životnu bitku s virusom, odnosno 116 mjesečno ili u prosjeku oko četiri dnevno, objavio je Press Emblem Campaign (PEC).

Pandemija nije poštedjela nijedan kontinent. Od 1.940 preminulih novinara koje je PEC registrirao od 1. marta 2020. godine, Latinska Amerika prednjači u kojoj je polovina preminulih, odnosno 954 smrtna slučaja. Slijedi Azija s 556 umrlih, ispred Evrope 263, zatim Afrike 98 i Sjeverne Amerike 69.

Za više od 50 preminulih još uvijek se utvrđuje jasan uzrok smrti, ali stvarni broj žrtava je svakako veći, jer se ponekad ne navodi uzrok smrti novinara ili se njihova smrt ne objavljuje. U nekim zemljama nema pouzdanih informacija te je brojka od 2.000 procjena.

Predstavnica PEC Indije Nava Thakuria kaže da je ogromna južnoazijska zemlja možda izgubila više od 400 medijskih djelatnika zbog pandemije, ali stotinu njih tek treba biti potvrđeno.

Nakon porasta smrtonosnih infekcija u prvoj polovini 2021. godine, broj smrtnih slučajeva smanjio se u drugoj polovini zahvaljujući napretku u vakcinaciji, rekao je glavni tajnik PEC-a Blaise Lempen.

U drugoj polovini 2021. godine registrirano je 225 smrtnih slučajeva, s porastom u Evropi, a naglim smanjenjem u Latinskoj Americi i Aziji. U prvoj polovini 2021. godine od posljedica zaraze virusom korona umrlo je 1.175 novinara.

PEC se izrazio nadu da će se ovo smanjenje broja preminulih nastaviti i 2022. godini, ali su istovremeno zabrinuti zbog sve većeg broja infekcija uzrokovanih varijantom Omicron zbog čega su pozvali sve medijske djelatnike da poduzmu potrebne mjere opreza, uključujući dopunsku vakcinu.

Od marta 2020. godine Brazil je zemlja s najvećim brojem smrtnih slučajeva s 295 medijskih djelatnika koji su umrli od posljedica zarazom koronavirusom. Indija je druga s najmanje 279 žrtava, ispred Perua koji ima 199, zatim Meksika 122, Kolumbije 79 i Bangladeša 68. U Sjedinjenim Američkim Državama najmanje 67 novinara umrlo je od posljedica zarazom koronavirusom.

Italija je evropska zemlja s najvećim brojem preminulih – 61, a slijede Venezuela 59, Ekvador 51, Argentina 46, Indonezija 42, Rusija 42, Iran 34, Ujedinjeno Kraljevstvo 33, Turska 29, Dominikanska Republika 29, Pakistan 27, Nepal 23, Egipat 22, Bolivija 20 te Honduras, Južna Afrika, Španija i Ukrajina sa po 19 preminulih.

Slijede Panama 17, Poljska 14, Francuska, Gvatemala i Nigerija sa po 11 smrtnih ishoda, Afganistan, Nikaragva i Zimbabve sa po 10, Alžir i Kuba sa po devet, Paragvaj osam, Filipini i Urugvaj sa po sedam, Kazahstan, Kenija i Rumunija sa po pet, Maroko, Kamerun i Irak sa po četiri.

Najmanje tri novinara umrla su od komplikacija s Covidom-19 u šest zemalja: Albaniji, Azerbajdžanu, Kostariki, Portugalu, Salvadoru i Švedskoj.

Dvije žrtve registrirane su u 14 zemalja: Austrija, Bjelorusija, Belgija, Benin, Bugarska, Kanada, Čile, Njemačka, Gana, Grčka, Gvajana, Šri Lanka, Švicarska i Uganda.

Najmanje jedna osoba preminula je od posljedica zarazom u 30 zemalja: Angola, Barbados, Bosna i Hercegovina, Češka Republika, Demokratska Republika Kongo, Izrael, Jamajka, Japan, Jordan, Kirgistan, Kosovo, Libanon, Litva, Malezija, Malavi, Mali, Moldavija, Mozambik, Mianmar, Novi Zeland, Norveška, Palestina, Saudijska Arabija, Južna Koreja, Tajland, Togo, Tadžikistan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.

Broj preminulih od posljedica zarazom PEC-a temelji na informacijama iz lokalnih medija, nacionalnih udruženja novinara i regionalnih dopisnika PEC-a.

Izvor: PEC

About The Author