Brojni događaji u Evropi povodom Svjetskog dana slobode medija

EFJ podsjeća da sloboda medija nije stvar nego se mora braniti, štititi i vrednovati prema onome što nudi svakom građaninu

Brojni događaji u Evropi povodom Svjetskog dana slobode medija
Foto: Safejournalists.net

Nakon godinu dana od proglašenja pandemije i lockdowna, Evropska federacija novinara (EFJ) i njezini članovi primijetili su očito pogoršanje slobode medija u Evropi.

Prema godišnjem izvještaju Platforme Vijeća Evrope za sigurnost novinara zabilježeno je 201 upozorenje, što je porast od 40 posto u odnosu na 2019. godinu. Broj fizičkih napada na novinare i medijske djelatnike, kao i broj slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja dosegli su rekordan nivo.

Ipak, novinarski sindikati i profesionalna udruženja pojačali su svoj rad tokom 2020. godine kako bi podržali novinare koji se suočavaju s gubitkom posla, smanjenjem plata ili još težim radnim uvjetima.

Uoči 3. maja – Svjetskog dna slobode medija, EFJ je podsjetio da sloboda medija nije stvar nego se mora braniti, štititi i vrednovati prema onome što nudi svakom građaninu.

Stoga će EFJ sutra pokrenuti istraživanje za prikupljanje percepcije novinara o zdravstvenim i sigurnosnim pitanjima u okviru projekta “Safety4Journalists”. Rezultati će se analizirati i koristiti za mapiranje zdravstvenih i sigurnosnih potreba novinara.

Na kraju će doprinijeti organiziranju kurseva obuke o sigurnosti koje će izraditi EFJ i njegove partnerske organizacije.

Jedna od aktivnosti na taj dan bit će rasprava s novinarima u Belgiji koju će organizirati Flamansko udruženje novinara (VVJ) kako bi se razgovaralo o statusu novinarskih i medijskih sloboda u svijetu i lekcijama koje Belgija treba naučiti.

Sindikat hrvatskih novinara pokrenuo je uoči lokalnih izbora kampanju Zajedno za lokalne medije kako bi podigao svijest o lošem položaju novinara u lokalnim medijima i njihovom uglavnom netransparentnom i o subvencijama ovisnom sistemu finansiranja.

U Finskoj će biti organizirana panel diskusija “Jesu li istraživanje i komunikacija besplatni?” koju pripremaju Sindikat novinara u Finskoj (UJF), finska UNESCO-va komisija, Savjetodavni odbor za javnost informacija i RSF Finska.

U Njemačkoj će organizacije obilježii Svjetski dan slobode medija razgovorima, protestnim pismom i saopćenjima za podršku zemljama u kojima je situacija sa slobodom medija loša ili je uopće nema.

U Italiji će biti pokrenuta inicijativa za Bjelorusiju. Organizira ga talijanski Sindikat novinara (FNSI), zajedno s drugim novinarskim organizacijama.

Videozapis crnog ekrana (#BlackoutMay) emitirat će se na trgu “Ibrahim Rugova” i na nekoliko medija u 19 sati na Kosovu. Udruženje kosovskih novinara (AGK) također će organizirati konferenciju za medije i okrugli stol o slučajevima nekažnjavanja novinara ubijenih tokom i nakon rata na Kosovu.

Novinarsko udruženje organizirat će protest ispred Predstavničkog doma u Gradu Luksemburg u okviru kampanje za poboljšani pristup informacijama pozivajući tako na istinsko pravo pristupa informacijama. Glavna je poruka da pristup informacijama ne smije biti privilegija, već novinarsko pravo.

Nizozemski odbor za slobodu medija organizira razgovore o situaciji slobode medija s novinarima, dopisnicima i kreatorima politika. Jedna će sesija biti o polarizaciji, a druga o situaciji u Bjelorusiji te rasprava o situaciji novinara u Turskoj.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) provest će video kampanju za podizanje svijesti o svakodnevnim napadima na novinare i medijske radnike. Oni se povećavaju svake godine, a pet novinara objasnit će kako nastavljaju informirati javnost u teškim okolnostima.

Kampanja masovnog finansiranja za podršku slovenskoj tiskovnoj agenciji STA bit će opkrenuta 3. maja, jer je STA pod finansijskim pritiskom Vlade koja je obustavila plaćanja po drugi put u tri mjeseca. Kampanja će trajati cijeli mjesec, a cilj joj je prikupiti dva miliona eura – 1 euro za svakog građanina.

Savez novinskih sindikata u Španiji objavio je manifest uoči Dana rada i Svjetskog dana slobode medija pozivajući Vladu da poduzme hitne mjere kako bi se zaustavila osipanja radnih mjesta i zaustavila socijalna nesigurnost, posebno freelancera i poboljšalo pravo građana na informacije.

„Novinarstvo i pravna zaštita; je li moguće?” naziv je panel diskusije koja će biti organizirana u Turskoj. Organizira ga Udruženje novinara (GC) u saradnji s Udruženjem novinara Izmir (İGC) i Turskim sindikatom novinara (TGS).

Izvor: EFJ

About The Author