Planirani zakoni o govoru mržnje sadržavat će više mogućnosti za krivični progon

Stože kazne predviđene su za krivična djela motivirana mržnjom prema etničkoj ili vjerskoj grupi

Planirani zakoni o govoru mržnje sadržavat će više mogućnosti za krivični progon

Vlada Irske planira izmijeniti Zakon o govoru mržnje u koji će se ugraditi znatno veće zabrane i omogućiti krivični progon za širu lepezu prekršaja u poređenju sa sličnim zakonima koji su doveli do kontroverznih sudskih slučajeva u Velikoj Britaniji.

Ministrica pravosuđa Helen McEntee predstavit će nacrte zakonodavnih rješenja koji će u velikoj mjeri ojačati sposobnost države da se bori protiv govora mržnje prema manjinama.

Planirani prijedlog zakona sadržavat će i strože kazne za postojeće prekršaje, gdje se može pokazati da je navodni počinitelj motiviran mržnjom prema etničkoj ili vjerskoj grupi.

Pripremajući nacrt zakona, dužnosnici Ministarstva pravosuđa ispitivali su zakone o govoru mržnje u drugim zemljama uključujući Veliku Britaniju gdje je sličan zakon bio predmet intenzivne rasprave posljednjih godina.

S obzirom na strahove od prava na slobodu govora, zakon će sadržavati nekoliko zaštitnih mjera kako bi se osiguralo da ne narušavaju ustavno pravo na slobodu izražavanja.

Među njima glavna preporuka zaštite je za “doprinos književnom, umjetničkom, političkom, naučnom ili akademskom diskursu te pravedno i tačno izvještavanje”, navodi se u izvještaju.

Nadalje, za razliku od Velike Britanije, test govora mržnje prije će biti objektivan nego subjektivan. Prema irskim prijedlozima, posebne i već postojeće smjernice koristit će se za utvrđivanje da li je stvarno bio govor mržnje, a ne samo da li je žrtva osjećala da je žrtva napada mržnje.

Osoba može biti krivično gonjena zbog namjernog učestvovanja u govoru mržnje tamo gdje im poticanje mržnje nije bio glavni cilj, ali su znali da je to vjerojatan ishod. Međutim, neko ko se iz nehata, bez namjere, bavi govorom mržnje, neće krivično odgovarati.

– Pragovi za krivično poticanje mržnje trebali bi biti visoki, na primjer poticanje na diskriminaciju – navodi se u izvještaju. Sudski proces bi trebao “uvijek biti krajnja mjera”, kaže se.

– Nema sumnje da krivično zakonodavstvo samo neće riješiti problem govora mržnje i nije prikladno za suočavanje s mnogim blažim oblicima, koji iako štetni i dalekosežni u svojim negativnim učincima, ne dosežu prag za krivično djelo – istaknuto je.

Umjesto toga, obrazovanje i svijest bit će ključni. Zaštićene kategorije uključivat će ljude različitog etničkog porijekla, vjerske i seksualne orijentacije. Također će uključivati transrodne osobe i osobe s invaliditetom.

Tokom postupka savjetovanja zaprimljeno je 4.000 podnesaka u kojima se tvrdi da socijalno-ekonomski status, zapošljavanje i beskućništvo trebaju biti uključeni kao zaštićene kategorije. Ti prijedlozi nisu uvaženi.

Vlada je izrazila zabrinutost što će raspravu o predloženom zakonu „oteti“ krajnje desničarski, antiimigracijski ili anti-LGBT elementi, koji tvrde da država pokušava smanjiti njihova prava.

Mnogi su podnesci odjelu dolazili od takvih aktivista, uključujući nekoliko poznatih ekstremno desnih pojedinaca. Devetnaest posto podnesaka došlo je iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Kanade.

Izvor: Irish Times

About The Author