Prijetnja redakciji ‘Nezavisnih’: Danas ćete biti mrtvi

Mediji su izloženi ovakvim stvarima skoro svakodnevno i ne može se to doživljavati ‘vjerovatno nije mislio ozbiljno’

Prijetnja redakciji ‘Nezavisnih’: Danas ćete biti mrtvi

Nepoznati muškarac pozvao je danas redakcijski broj “Nezavisnih novina” i uputio direktnu prijetnju riječima “Zatvarajte kancelarije ranije, danas ćete biti mrtvi”.

Prijetnja je upućena s nepoznatog broja, koji lokator poziva nije mogao identificirati, već je na ekranu prikazano samo 12 osmica.

Redakcija “Nezavisnih” o tome je odmah obavijestila MUP-u Republike Srpske, od kojeg očekuju da utvrdi ko stoji iza ove prijetnje.

– Svaku prijetnju shvatamo ozbiljno i prijavljujemo policiji, a nadam se da je i oni shvataju ozbiljno. Mediji su izloženi ovakvim stvarima skoro svakodnevno i ne možemo ovo doživljavati ‘vjerovatno nije mislio ozbiljno’. Bojim se da smo kao branša previše izloženi, a sa premalo zaštite – kazala je glavna i odgovorna urednica “Nezavisnih novina” Sandra Gojković Arbutina.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili prijetnje smrću i ugrožavanje sigurnosti novinara i drugih radnika “Nezavisnih novina” iz Banje Luke.

– Agresivne prijetnje s mogućim, ozbiljnim posljedicama po život i profesionalni integritet članova redakcije ‘Nezavisnih novina’ predstavljaju ozbiljan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, zbog čega MUP RS-a mora odmah pokrenuti istragu i utvrditi identitet napadača, te preduzeti druge pravne radnje koje će omogućiti oštro sankcioniranje navedenih prijetnji – saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Upravni odbor BH novinara izrazio je zabrinutost ozbiljnim povećanjem nasilja nad novinarima u BiH, podsjećajući kako je Linija za pomoć novinarima evidentirala 17 eksplicitnih prijetnji, fizičkih napada i prijetnji smrću tokom 2020. godine.

– Ni jedan od ovih slučajeva nije okončan kažnjavanjem napadača! Zbog toga još jednom naglašavamo da je svaki ovaj slučaj ozbiljno krivično djelo, koje zahtijeva hitnu reakciju i odlučne mjere policije, pravosudnih i drugih institucija radi kažnjavanja nasilnika – naveli su.

Napomenuli su da se samo oštrim kaznama i pravnim mjerama mogu zaustaviti prijetnje poput ove upućene redakciji Nezavisnih i zaustaviti novo nasilje prema medijskim profesionalcima u Bosni i Hercegovini.

Najavili su da će o prijetnjama “Nezavisnim novinama” obavijestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara, te zatražiti i njihovo reagiranje.

Izvor: Nezavisne novine

About The Author