Advokat Navalnya uhapšen u Moskvi

Ivan Pavlov branio je organizacije opozicionog čelnika od optužbi za ekstremizam

Advokat Navalnya uhapšen u Moskvi

Vodeći advokat koji je branio ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navalnyog u slučaju ekstremizma koji bi mogao staviti izvan zakona opozicioni pokret Navaljnog uhapšen je u petak, što je posljednji slučaj iznimne eskalacije Kremlja u dugogodišnjoj kampanji za gušenje neslaganja.

Advokat Ivan Pavlov zadržan je nakon što je ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) pretresla njegovu hotelsku sobu u Moskvi, potvrdile su njegove kolege. Optužen je za otkrivanje detalja istrage provedbe zakona koji nije povezan s Navalnyjem i suočio se s tri mjeseca zatvora.

Pavlov, jedan od najpoznatijih ruskih advokata za ljudska prava, često je zastupao optuženike u predmetima koji uključuju FSB, nasljednika KGB-a, koja u Rusiji ima ogroman utjecaj.

Njegovo je hapšenje potreslo rusku aktivističku zajednicu jer su advokati većinom uspjeli nastaviti djelovati čak i kad su vlasti pojačale svoje akcije protiv opozicije.

– Ovo hapšenje povezano je s njegovom profesionalnom aktivnošću. Vjerujemo da su ove akcije usmjerene isključivo na plašenje Ivana i njegovih kolega kako bi ih natjerali da odbiju aktivnu poziciju u odbrani svojih klijenata – navela je grupa advokata u otvorenom pismu u petak.

Sudac je kasnije pustio Pavlova, ali zabranio mu je upotrebu telefona ili interneta.

Dmitri Peskov, glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina, rekao je da ne zna razloge hapšenja Pavlova i da ih ne može komentirati. No, porekao je da je nedavni niz primjene zakona na opozicione ličnosti, aktiviste, novinare i sada advokate bio dio kampanje protiv kritičara Kremlja.

– To nije sve dio jedinstvenog trenda. To su različite epizode i različiti slučajevi – kazao je Peskov.

Pavlov vodi grupu za prava pod nazivom Tim 29, nazvanu prema članu ruskog Ustava koji garantira slobodu misli i govora. Dio grupe je i Ivan Safronov bivši novinar optužen za špijuniranje za NATO prošle godine.

Tim 29 rekao je da se protiv Pavlova vodi istraga zbog navodnog otkrivanja povjerljivih detalja slučaja Safronova medijima, ali optužbe su uslijedile samo četiri dana nakon što je Pavlov preuzeo odbranu Navalnyja, najistaknutije ruske opozicione ličnosti.

U ponedjeljak je Tim 29 najavio da će zastupati organizacije Navalnyja u tužbi koju su u aprilu podnijeli moskovski tužitelji da bi se tim organizacijama zabranili rad pod tvrdnjom da predstavljaju ekstremističke grupe.

– Pod krinkom liberalnih parola ove su organizacije zauzete stvaranjem uvjeta za destabilizaciju socijalne i sociopolitičke situacije – tvrde tužitelji.

Pavlov je rekao u ponedjeljak da će njegov tim otkriti što više informacija o slučaju ekstremizma protiv Fondacije za borbu protiv korupcije Navalnyja i njegovih regionalnih ureda, iako su vlasti klasificirale dokaze kao državnu tajnu.

Navalny se vratio u Rusiju u januaru nakon što se oporavio od trovanja za koje zapadni dužnosnici smatraju da je ruski pokušaj atentata. Od tada su ruske vlasti ušle u novu fazu svoje dugogodišnje kampanje represije nad opozicijom povećavajući svoj pritisak na novinare. Navalny je u februaru osuđen na dvije i pol godine zatvora.

Izvor: New York Times

About The Author