Una TV pod američkim sankcijama

Na crnu listu dodano sedam firmi povezanih s Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika

Una TV pod američkim sankcijama
Foto: MONDO/Bojan Jakovljević

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) pri Ministarstvu finansija Sjedinjenih Američkih Država objavio je da je proširena lista sankcioniranih osoba i firmi iz Bosne i Hercegovine.

Na ovu neslavnu listu dodani su Milenko Čičić te Đorđe Đurić, kao i Infinity International Group, Infinity Media, K-2 Audio, Sirius 2010 i Kaldera Company. Sjedišta svih kompanija je u Banjoj Luci izuzev Kaldere čija je centrala u Laktašima.

Ono što je posebno interesantno je da su na listi sada Prointer, firma povezana s Igorom Dodikom, kao i TV kuća Una, također povezana s porodicom predsjednika bh. entiteta Milorada Dodika.

K-2 i Una su sankcionirane u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer su u vlasništvu ili pod kontrolom, ili su djelovali ili navodno djelovali za ili uime, direktno ili indirektno, Infinity Media, lica čija imovina i pravo na imovinu su blokirani u skladu sa Izvršnom uredbom 14033.

Posljedično današnjoj mjeri, sva imovina i pravo na imovinu sankcioniranih osoba, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD blokirana je i mora biti prijavljena OFAC-u.

Pored toga, sva imovina u vlasništvu direktnom ili indirektnom, pojedinačnom ili zajedničkom, u iznosu od 50 posto ili više jednog ili više blokiranih osoba također je blokirana.

Pored toga, finansijske institucije i drugi subjekti koji se uključe u određene transakcije ili aktivnosti sa sankcioniranim subjektima i osobama i sama mogu biti sankcionirana ili se protiv njih mogu poduzeti odgovarajuće aktivnosti s ciljem provedbe ove odluke.

Inače, Igor Dodik na crnoj listi OFAC-a je još od 20. oktobra 2023. godine, kao i njegova sestra Gorica.

Izvor: Klix

About The Author