Kazahstanski opozicioni novinar ranjen u Kijevu

Do 2010. godine Sadykov je bio vođa jednog od ogranaka opozicione stranke Azat u Kazahstanu

Kazahstanski opozicioni novinar ranjen u Kijevu
Foto: International Media Support / Ilustracija

Neidentificirana osoba pucala je na Aidosa Sadykova, kazahstanskog opozicionog novinara koji živi u Ukrajini, u Kijevu, objavili su ukrajinski mediji i Sadykovljeva supruga.

Napadač je prišao automobilu parkiranom u kvartu Ševčenkivski u Kijevu, a zatim je pucao i pobjegao, navela je ukrajinska Nacionalna policija.

Muškarac je hospitaliziran u teškom stanju, saopćeno je iz Ureda glavnog tužioca.

Dok tužioci i policija nisu otkrili njegovo ime, ukrajinski medij NV izvijestio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da je žrtva Aidos Sadykov.

Supruga aktivista Natalija Sadikova potvrdila je informaciju i rekla da se pokušaj atentata dogodio u blizini kuće u kojoj žive.

Aidos Sadykov i njegova supruga Natalya Sadykova pobjegli su iz Kazahstana i dobili su politički azil u Ukrajini 2014. godine. Par je osnovao kanal Base na YouTubeu, koji kritički izvještava prema kazahstanskoj vladi i oligarsima i ima više od milion pretplatnika.

Do 2010. godine Sadykov je bio vođa jednog od ogranaka opozicione stranke Azat u Kazahstanu. Potom je osnovao pokret Gastat i organizirao akcije u odbrani građanskih i političkih prava.

Izvor: Kyiv Indenpendent

About The Author