Vlasti Republike Srpske sistemski guše slobodu medija

Nacrt zakona o tzv. stranim agentima približio bi Republiku Srpsku principima autoritarnih režima umjesto EU standardima

Vlasti Republike Srpske sistemski guše slobodu medija
Foto: BHRT.ba

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler ponovo je u srijedu pozvao vlasti Republike Srpske da prestanu donositi zakone kojima se ograničava sloboda medija i javnog izražavanja upozoravajući kako je to protivno evropskim standardima, no entitetski premijer odmah je odgovorio kako na to neće pristati.

Parlament Republike Srpske je ranije ove godine donio zakon o kriminalizaciji klevete, a u toku su pripreme za donošenje zakona o “stranim agentima”, po uzoru na Rusiju, kao i o medijima.

Predstavnici medijske zajednice u RS i cijeloj BiH ta zakonska rješenja smatraju direktnim napadom na njihova prava i slobode, čemu se pridružila i Evropska komisija u svom izvještaju o napretku BiH za 2023. godinu.

Sattler je u srijedu kazao kako su kritički glasovi i različita gledišta neophodni za vitalnost demokratije i društva jer pomažu u borbi protiv korupcije i netolerancije.

– Nacrt zakona o tzv. stranim agentima približio bi Republiku Srpsku standardima autoritarnih režima umjesto standardima Evropske unije. Nacrt zakona o stranim agentima je korak unatrag za temeljne slobode kao i za evropski put, te ga stoga treba povući – izjavio je Sattler.

Šef Misije OSCE-a Brian Aggeler također je kazao kako RS zakonom kojim planira uvesti registar “stranih agenata”, odnosno organizacija i osoba koje primaju donacije iz inostranstva, predstavlja ozbiljno kršenje obaveze i posvećenosti BiH poštivanju ljudskih prava u dijelu slobode udruživanja i izražavanja.

– Duboko smo razočarani što su vlasti RS-a odlučile zanemariti ovo mišljenje, kao i mišljenja niza drugih međunarodnih mehanizama za ljudska prava, uključujući tri specijalna izvjestitelja UN-a, i umjesto toga nastavljaju s usvajanjem ovog štetnog i regresivnog zakona“, kazao je Aggeler.

Izvršna direktorica ogranka Transparency Internationala (TI) za BiH Ivana Korajlić kazala je kako postoji strateški pristup vlasti u Republici Srpskoj da se uguši sloboda izražavanja i da se “pošalje poruka da samo onaj način razmišljanja i djelovanja koji propagiraju članovi vladajuće koalicije u RS može i smije biti javno prisutan”.

Odmah nakon toga reagirao je predsjednik vlade RS Radovan Višković, koji je ustvrdio kako se kriminalizacija klevete pokazala potpuno opravdanom jer se uvodi odgovornost za javno izrečene tvrdnje, a naznačio je kako će njegova vlada “uvesti red” i na medijskoj sceni te da će se onda tačno znati ko je novinar i šta su mediji, čime će se, kako tvrdi, smanjiti sadašnje zloupotrebe u javnom prostoru.

– Donijet ćemo najbolji zakon na svijetu takve vrste – kazao je Višković.

Izvor: HND/Hina

About The Author