Netflix će podnijeti zahtjev za emitiranje programa prema novim turskim pravilima

Turska je prošlog mjeseca uvela nadzor nad svim mrežnim sadržajem, uključujući streaming platforme i internetske vijesti

Netflix će podnijeti zahtjev za emitiranje programa prema novim turskim pravilima

Američki internetski servis za streaming Netflix (NFLX.O) zatražio je dozvolu za nastavak rada u Turskoj prema novim pravilima za mrežno emitiranje, potvrdio je šef turskog regulatornog tijela za televizijsko i radio emitiranje (RTUK).

Turska je prošlog mjeseca uvela nadzor nad svim mrežnim sadržajem, uključujući streaming platforme i internetske vijesti, a takva odluka izazvala je zabrinutost zbog moguće cenzure.

Predsjednik RTUK-a Ebubekir Sahin na Twitteru je kazao da se više od 600 institucija, uključujući lokalne streaming platforme Puhu TV i Blu TV, također prijavilo za licence.

Nova uredba predviđa da pružatelji sadržaja trebaju dobiti novu licencu za nastavak poslovanja u Turskoj, a sve u skladu s RTUK-ovim smjernicama.

Ako se ne budu poštovale nove smjernice, dat će im se rok do 30 dana da promijene svoj sadržaj ili će im se licence suspendirati na tri mjeseca i kasnije poništiti. U najavi prošlog mjeseca nije precizirano koje standarde RTUK očekuje.

Kritičari kažu kako će taj potez omogućiti vladi da pooštri odnos prema turskim medijima, koji su u velikom vlasništvu ili pod kontrolom pristalica predsjednika Tayyipa Reccepa Erdogana i njegove vladajuće stranke AKP.

Izvor: Reuters

About The Author