RSF osudio opstrukciju prava na informiranje u Republici Srpskoj

Ta organizacija osvrnula se na činjenicu da ekipi BN televizije nije bilo dopušteno da prati javnu raspravu, a novinar Dubravko Curać fizički je izbačen iz zgrade

RSF osudio opstrukciju prava na informiranje u Republici Srpskoj

 

Jedna od najvećih organizacija koja brine za prava novinara širom svijeta Reporteri bez granica (RSF) osudili su danas opstrukciju prava na informiranje u Bosni i Hercegovini nakon što ekipi BN televizije, bez razloga nije bilo dopušteno da prati javnu raspravu koju je organiziralo Ministarstvo energije i rudarstva Republika Srpska u Trebinju, a novinar Dubravko Curać fizički je izbačen iz zgrade.

Za razliku od novinara brojnih lokalnih i državnih medija, ekipi BN televizije zabranjen je ulaz na javnu raspravu o nacrtu Zakona o obnovljivim izvorima energije, a osim što je Curać izbačen novinarki Direkt portala Jeleni Denda Borjan prvobitno nije bio dozvoljen ulazak na javnu raspravu.

Ovo nije prvi put da se u Trebinju ne dozvoljava  rad određenim novinarima. Novinarka Direkt portala Jelena Denda Borjan podsjetila je da je prije svega nekoliko dana, izaslanik predsjednice RS-a Željke Cvijanović, Slobodan Župljanin u Trebinju odbio da odgovara na pitanja Dubravka Curaća nakon čega je uslijedila verbalna rasprava između njih dvojice.

I menadžment Bolnice Trebinje nedavno je pokušao da opstruira rad novinara, kada je portparolka te ustanove rekla da pravo da postavljaju pitanja imaju samo novinari ATV-a, RTRS-a i Herceg televizije.

Curać navodi da su nakon incidenta nadležni iz HET-a, gdje se rasprava održavala, rekli da je to urađeno mimo njihovog znanja i da će odgovorni biti sankcionirani. Međutim, Curać kaže da ne vjeruje da će biti ikakvih sankcija za ovako ponašanje prema novinarima.

Izvor: RSF/zurnal.info

About The Author