Koalicija za slobodu medija poziva na okončanje krivičnog progona Assangea

Presedan stvoren procesuiranjem Assangea mogao bi se koristiti i protiv izdavača i novinara, otežavajući njihov rad i podrivajući slobodu medija

Koalicija za slobodu medija poziva na okončanje krivičnog progona Assangea

Reporteri bez granica (RSF) pridružili su se koaliciji od 25 organizacija za slobodu medija, građanskih sloboda i međunarodnih organizacija za ljudska prava potpisivanjem pisma upućenog američkom državnom tužiocu Merricku Garlandu u kojem su ponovno pozvali Sjedinjene Američke Države da odustanu od žalbe u slučaju izručenja osnivača Wikileaksa Juliana Assangea.

Zajedničko pismo uslijedilo je nakon objavljivanja šokantnog istraživačkog izvještaja Yahoo Newsa u kojem se navodi da je CIA planirala zavjeru protiv Assangea, uključujući moguće scenarije koji uključuju njegovo ubistvo.

U pismu Garlandu ponovo izražavaju zabrinutost zbog krivičnih postupaka i postupaka izručenja koji se odnose na Juliana Assangea, osnivača Wikileaksa, prema Zakonu o špijunaži i računarskim prijevarama.

U februaru članovi ove koalicije pisali su vršitelju dužnosti državnog tužioca tražeći da se krivična prijava protiv Assangea odbaci, a sada taj zahtjev obnavljaju s još većom hitnošću, u svjetlu nedavne priče Yahoo Newsa koja opisuje alarmantne rasprave u CIA-i tokom administracije bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa prije podizanja optužnice protiv Assangea.

– Kao što smo primijetili u našoj ranijoj prepisci, potpisnici ovog pisma imaju različite poglede na Assangea i njegovu organizaciju. Ujedinjeni smo, međutim, u stavu da krivični slučaj protiv njega predstavlja ozbiljnu prijetnju slobodi medija u SAD-u i drugdje – rečeno je u pismu.

Navode da su bili razočarani što se Ministarstvo pravosuđa žalilo na odluku sutkinje Vanesse Baraitser iz Vestminsterskog suda za prekršaje kojom je odbijen zahtjev Trumpove administracije za izručenje te su pozvali Garlanda da odustane od te žalbe i odbaci temeljnu optužnicu.

Kao što su objasnili u ranijem pismu, novinari se rutinski upuštaju u većinu ponašanja opisanih u optužnici: razgovaraju s izvorima, traže pojašnjenje ili dodatnu dokumentaciju te primaju i objavljuju službene tajne. Novinske organizacije često i nužno objavljuju povjerljive podatke kako bi obavijestile javnost o pitanjima od velikog javnog značaja.

– Cijenimo da vlada ima legitiman interes u zaštiti vjerodostojnih interesa nacionalne sigurnosti, ali postupci protiv Assangea ugrožavaju novinarstvo koje je ključno za demokratiju. Presedan stvoren procesuiranjem Assangea mogao bi se koristiti i protiv izdavača i novinara, otežavajući njihov rad i podrivajući slobodu medija – stava su potpisnici.

Velike novinske organizacije dijele tu zabrinutost. Optužbe protiv Assangea osudile su, naglašavaju, gotovo sve velike američke novinske kuće, iako su mnoge od njih u prošlosti kritizirale Assangea.

U svjetlu ovih zabrinutosti i šokantnog novog izvještavanja o vladinom ponašanju u ovom predmetu, potpisnici pisma pozvali su tužioca da odustane od trenutne žalbe na presudu sutkinje Baraitser i odbaci optužnicu protiv Assangea.

Pismo potpisuju: Access Now, American Civil Liberties Union, Amnesty International USA, Center for Constitutional Rights, Committee to Protect Journalists, Defending Rights & Dissent, Demand Progress Education Fund, Electronic Frontier Foundation, Fight for the Future, First Amendment Coalition, Free Press, Freedom of the Press Foundation, Human Rights Watch, Index on Censorship,

Knight First Amendment Institute at Columbia University, National Coalition Against Censorship, Open The Government Partnership for Civil Justice Fund, PEN America, Project on Government Oversight, Reporters Without Borders, RootsAction.org, The Press Freedom Defense Fund of First Look Institute i Whistleblower and Source Protection Program (WHISPeR) at ExposeFacts.

Izvor: RSF

About The Author