‘Quo Vadis, Aida?’ dostupan na britanskom Netflixu

Višestruko nagrađivani film koji govori o očaju Srebreničana koji su u julu 1995. godine pokušali naći spas u bazi Ujedinjenih nacija

‘Quo Vadis, Aida?’ dostupan na britanskom Netflixu

Film “Quo Vadis, Aida?” bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić od 18. oktobra dostupan je na britanskom Netflixu, jednoj od najvećih streaming platformi na svijetu.

Višestruko nagrađivani film govori o dešavanjima 11. jula 1995. godine u Srebrenici. Nominiran je za prestižnu nagrade Oscar i BAFTA-u, te je prikazan na brojnim festivalima širom svijeta.

U središtu radnje je Aida (Jasna Đuričić), nekadašnja profesorica koja u ljeto 1995. godine radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici. Kada Vojska Republike Srpske uđe u grad, 30.000 stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a.

Režiju i scenarij potpisuje Jasmila Žbanić, a u filmu glume Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

Filmska kritika film ocjenjuje kao “brutalan i šokantan film spisateljice i redateljice Jasmile Žbanić u kojem postoji prava tragična snaga”, piše The Guardian.

Izvor: Klix

About The Author