‘Quo Vadis, Aida?’ dostupan na britanskom Netflixu

Višestruko nagrađivani film koji govori o očaju Srebreničana koji su u julu 1995. godine pokušali naći spas u bazi Ujedinjenih nacija

‘Quo Vadis, Aida?’ dostupan na britanskom Netflixu
Foto: The Guardian

Film “Quo Vadis, Aida?” bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić od 18. oktobra dostupan je na britanskom Netflixu, jednoj od najvećih streaming platformi na svijetu.

Višestruko nagrađivani film govori o dešavanjima 11. jula 1995. godine u Srebrenici. Nominiran je za prestižnu nagrade Oscar i BAFTA-u, te je prikazan na brojnim festivalima širom svijeta.

U središtu radnje je Aida (Jasna Đuričić), nekadašnja profesorica koja u ljeto 1995. godine radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici. Kada Vojska Republike Srpske uđe u grad, 30.000 stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a.

Režiju i scenarij potpisuje Jasmila Žbanić, a u filmu glume Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

Filmska kritika film ocjenjuje kao “brutalan i šokantan film spisateljice i redateljice Jasmile Žbanić u kojem postoji prava tragična snaga”, piše The Guardian.

Izvor: Klix

About The Author