Vrhovni sud raspustio Bjelorusko udruženje novinara

EFJ i IFJ upozoravaju da je ovo čistka bez presedana

Vrhovni sud raspustio Bjelorusko udruženje novinara

Bjeloruski Vrhovni sud raspustio je Bjelorusko udruženje novinara (BAJ), jedinu nezavisnu predstavničku organizaciju novinara i medijskih radnika u Bjelorusiji i jednog od najistaknutijih zagovarača slobode izražavanja u toj zemlji.

Više od 25 godina BAJ, čije članstvo broji više od 1.300 medijskih djelatnika, promoviraju slobodu izražavanja i nezavisno novinarstvo u Bjelorusiji, olakšavajući ostvarivanje građanskih, društvenih i kulturnih prava.

BAJ je među nekoliko desetina organizacija kojima prijeti raspuštanje, a među njima su grupe za zaštitu kulture, okoliša i baštine, bjeloruski PEN centar, Ured za prava osoba s invaliditetom, Nacionalno vijeće mladih, Bjeloruski tiskovni klub, organizacije koje se bave rodnim pravima i grupe koje podržavaju starije osobe.

– Nakon što je organizirao lažne izbore kako bi se održao na vlasti, bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko nastavlja s potpunom likvidacijom svih sektora bjeloruskog civilnog društva – kazao je predsjednik EFJ -a Mogens Blicher Bjerregård.

Kako je istaknuo, ovo je čistka bez presedana koja bi trebala mobilizirati međuvladine organizacije zbog čega je i pozvao Evropsku uniju, Vijeće Evrope, OSCE i Ujedinjene narode da odlučno reagiraju jer predstavnici sila represije moraju biti strogo kažnjeni.

– Diktator je u velikoj zabludi misleći da će ovo suđenje okončati aktivnosti BAJ-a – kazao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez, koji je najavio pomoć bjeloruskoj podružnici u održavanju njihovog postojanja i djelovanja.

Dodao je da se BAJ-a nikada neće odustati te da ta organizacija ostaje više nego ikad jedna i jedina reprezentativna organizacija novinara u Bjelorusiji.

– BAJ će i dalje podržavati novinare i medijske djelatnike. Već se planiraju inicijative za mobilizaciju vodstva BAJ-a i njegovih članova – zaključio je Gutiérrez.

Izvor: EFJ/IFJ

About The Author