U 48 predmeta otkrivene osobe koje ugrožavaju novinare u Srbiji

U Krivični zakon uvesti parcijalne izmjene koje se odnose na krivična djela ugrožavanja sigurnosti novinara

U 48 predmeta otkrivene osobe koje ugrožavaju novinare u Srbiji
Foto: DW

Izvršioci ugrožavanja sigurnosti novinara identificirani su u 48 predmeta od ukupno 52 slučaja od početka ove godine, saopćila je ove sedmice Vlada Srbije.

Zamjenik republičkog javnog tužioca (RJT) Branko Stamenković kazao je da su u svim predmetima ugrožavanja novinara preduzete hitne radnje, kao i da je od 2016. godine, kada se vodi posebna evidencija u ovoj oblasti, nešto više od 60 posto slučajeva riješeno.

Vlada Srbije saopćila je te podatke nakon sastanka tužioca, premijerke Ana Brnabić i ministrice kulture i informiranja Maje Gojković s predstavnicima Radne grupe za sigurnost i zaštitu novinara.

Tužilac Stamenković naročito se osvrnuo na slučajeve novinara Milana Jovanovića, Jelene Zorić, Daška Milinovića i Marka Vidojkovića, naglašavajući da je RJT, u saradnji s nadležnim organima u Austriji, osobu M.N. identificirao kao osumnjičenu za prijetnje Marku Vidojkoviću.

– Republičko javno tužilaštvo po hitnom postupku poslalo je zamolnicu austrijskim nadležnim organima za provođenje istražnih radnji. Ukoliko se utvrdi da je riječ o krivičnom djelo koje je počinjeno na teritoriji Austrije nadležni organi te zemlje preuzeće dalje postupanje – naveo je.

Na ovom sastanku, kako je saopćeno, Zaštitnik građana predstavio je Platformu za evidenciju napada i pritisaka na novinare koja je izrađena u saradnji s 10 medijskih i novinarskih udruženja, asocijacija i sindikata.

– Planirano je da se Platforma popuni podacima o napadima i pritiscima na predstavnike medija koje imaju različita medijska i novinarska udruženja, kao i da se poveže sa SOS telefonom za prijave napada na novinare – rečeno je.

Na sastanku je dogovoreno da Radna grupa za izmjene i dopune Krivičnog zakona, koju je formiralo Ministarstvo pravde, u što kraćem roku izradi parcijalne izmjene koje se odnose na krivična djela ugrožavanja sigurnosti novinara.

Predsjednica Vlade Ana Brnabić predložila je da se organizira zajednički sastanak sa svim medijskim i novinarskim udruženjima kako bi se još jednom razmotrili prijedlozi za izmjenu Krivičnog zakona koji se odnose na novinare kako bi se te izmjene i dopune usaglasile i usvojile u što kraćem roku.

Srbija je u godišnjem izvještaju Reportera bez granica o Indeksu slobode medija u svijetu označena kao država u kojoj se borba protiv nekažnjivosti novinara nastavlja i zadržala je 93. mjesto među 180 država svijeta.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author