BHRT: NIKAKVE ETNIČKE PODJELE NE DOLAZE U OBZIR

U zgradi BHRT-a održan je okrugli sto pod nazivom “Perspektive, održivost, i funkcioniranje javnih servisa u BiH” s fokusom na Prednacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu BiH, sadašnjem stanju u kojem se nalazi BHRT, političkim pritiscima i opstojnosti svih Javnih servisa u BiH. Šefik Džaferović, član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma […]

BHRT: NIKAKVE ETNIČKE PODJELE NE DOLAZE U OBZIR

U zgradi BHRT-a održan je okrugli sto pod nazivom “Perspektive, održivost, i funkcioniranje javnih servisa u BiH” s fokusom na Prednacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu BiH, sadašnjem stanju u kojem se nalazi BHRT, političkim pritiscima i opstojnosti svih Javnih servisa u BiH.

Šefik Džaferović, član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH, kazao je kako BiH ima samo put implementacije već usvojenih zakona, a tako je i kada je u pitanju javni RTV servis.

“Nikakve etničke podjele ne dolaze u obzir. Neprihvatljivo je da se državni RTV servis dijeli tako što će se podijeliti na tri servisa zavisno od jezika. Moguće je osigurati ravnopravnost svih jezika u BiH na jednom servisu i to treba da bude put. Ne treba nam onoliko servisa koliko imamo jezika, to je uvod u dodatnu podjelu BiH i to je nešto što ne možemo prihvatiti. Državna televizija već praktikuje emitovanje na sva tri jezika. Očigledno je da nije problem u (ne)ravnopravnosti jezika, već u pojedinim ljudima i njihovim skrivenim ciljevima”, rekao je Džaferović.

Direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović kazao je kako je BHRT u veoma teškoj situaciji i da je potpuno bespredmetno baviti se bilo kakvim izmjenama zakona u momentu kada nije riješen osnovni problem finanasiranja.

“Dok se mi budemo bavili pitanjima koliko kanala treba da ima BHRT i produkcijskih centara, na takve načine se štite nacionalni interesi. BHRT ovakav neće biti u mogućnosti da funkcionira. Pod hitno treba riješiti problem finansiranja, jer ukoliko sadašnja organizacija propadne onda neće biti mogućnosti da se napravi bilo kakva drugačija”, kazao je Karamehmedović.

Podsjetimo, posljednjeg dana 2015. godine istekao je zakonski rok do kada su telekom operateri na svoje račune uvrštavali i naplatu RTV takse. Time je javni servis BiH ostao bez načina naplate RTV takse. Vijeće ministara BiH je nedavno donijelo odluku da se pomenuti način naplate RTV takse produži do 30. juna 2016. godine, što opet ne predstavlja trajno rješenje. Iz javnih RTV servisa predloženo je da se ubuduće naplata takse vrši putem računa za električnu energiju, ali takav prijedlog nije podržan, jer se ispostavilo kako je on u Republici Srpskoj neprovodiv zbog postojanja komplikovanog modela pokrivanja elektrodistribucije.

Više na klix.ba

About The Author