WASHINGTON ĆE TRAŽITI OBJAŠNJENA OD UMIJEŠANIH U UBOJSTVO KHASHOGGIJA

Američke vlasti će tražiti objašnjenja od svih umiješanih u ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo i dodao da bi to trebala učiniti i Saudijska Arabija. Khashoggi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu gdje je otišao po dokumente za vjenčanje s turskom državljankom. Pompeo je također pozvao na […]

WASHINGTON ĆE TRAŽITI OBJAŠNJENA OD UMIJEŠANIH U UBOJSTVO KHASHOGGIJA

Američke vlasti će tražiti objašnjenja od svih umiješanih u ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo i dodao da bi to trebala učiniti i Saudijska Arabija.

Khashoggi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu gdje je otišao po dokumente za vjenčanje s turskom državljankom.

Pompeo je također pozvao na kraj neprijateljstava u Jemenu i na pregovore o rješavanju sukoba u toj zemlji, rekla je portparolka State departmenta Heder Noert i dodala da je Pompeo danas imao telefonski razgovor sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom.

Arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenira u građanskom ratu u Jemenu na strani vlasti koje se sukobljavaju sa šiitskim pobunjenicima Hutima koji imaju podršku Irana.

Saudijska Arabija je u nekoliko navrata optužena da je u napadima ubila nekoliko stotina civila u Jemenu.

List Washington post prenio je u petak da će SAD prestati da upućuje pomoć arapskoj koaliciji pod saudijskom komandom kako bi konkretnijim mjerama podržala okončavanje sukoba.

Ta američka pomoć je postala sporna posebno poslije ubojstva Khashoggija i nekoliko promjena verzije vlasti u Rijadu o sudbini novinara.

RSE

About The Author