Netanyahu optužuje New York Times za ‘potkopavanje’ nove vlade

U posljednjem tekstu NYT kritizira krajnje desno orijentiranog političara Itamar Ben-Gvir i upozorava da njegovi postupci riskiraju izazivanje novog kruga arapsko-izraelskog nasilja

Netanyahu optužuje New York Times za ‘potkopavanje’ nove vlade

Mandatar za sastav nove izraelske vlade Benjamin Netanyahu optužio je The New York Times da poziva na potkopavanje njegove buduće vlade.

– Nakon što je godinama obezvređuje holokaust na svojim zadnjim stranicama i demonizira Izrael desetljećima na svojim naslovnicama, New York Times sada sramotno poziva na potkopavanje izabrane nove izraelske vlade – tweetao je Netanyahu.

Dok NYT nastavlja delegitimizirati jedinu istinsku demokratiju na Bliskom istoku i američkog najboljeg saveznika u regiji, kaže Netanyahu, on će nastaviti ignorirati neutemeljene tvrdnje NYT-a i umjesto toga fokusirati se na izgradnju jače i prosperitetnije zemlje.

U subotu su američke novine kritizirale Netanyahuovu nadolazeću vladu u uvodniku pod naslovom “Ideal demokratije u židovskoj državi je u opasnosti”.

U tekstu se posebno kritizira krajnje desno orijentirani političar Itamar Ben-Gvir, za kojeg se očekuje da će biti ministar nacionalne sigurnosti i upozorava da njegovi postupci “riskiraju izazivanje novog kruga arapsko-izraelskog nasilja”.

Ben-Gvir ima krajnje desničarske stavove o Palestincima. Više puta se pridružio izraelskim doseljenicima u napadu na kompleks džamije Al-Aqsa u okupiranom istočnom Jeruzalemu.

Prethodno je pozvao na raseljavanje Palestinaca i izazvao val nasilja u istočnom Jeruzalemu nakon što je otvorio ured u četvrti Sheikh Jarrah.

Prošlog mjeseca, izraelski predsjednik Isaac Herzog rekao je u audiosnimci koja je procurila da je “cijeli svijet zabrinut” zbog ekstremno desničarskih stavova Ben-Gvira.

Istovremeno, Palestinci su upozorili da će Netanyahuova nova vlada biti jedna od najradikalnijih u novijoj izraelskoj historiji.

Izvor: Anadolu Agency

About The Author