Preminula novinarka Suzana Đozo

Kao urednica Informativnog programa Radija Federacije Bosne i Hercegovine vodila je praktičnu nastavu za više generacija studenata novinarstva

Preminula novinarka Suzana Đozo
Foto: Klix.ba

Bosanskohercegovačka radio novinarka i dobitnica najvećeg priznanja Radija BiH Zlatna značka Suzana Đozo je preminula, a njeni prijatelji se opraštaju od nje na društvenim mrežama.

Đozo je završila Fakultet političkih nauka u Sarajevu, smjer Žurnalistika. Gotovo cijeli radni vijek provela je u radio novinarstvu.

U periodu od 1978. do 1992. godine bila je zaposlena na Radio Sarajevu kao novinarka u Unutrašnjopolitičkoj redakciji, potom urednica u Informativnog programa, urednica Vijesti, Dnevnika, te kontakt-emisija Otvoreni studio i političkog magazina Dežurni mikrofon.

Od 1992. godine Radio Sarajevo se transformira u Radio BiH, u kome od 1993. do 1995. godine obavlja dužnost šefice deska. Nakratko, od 1996. do 1997. godine radila je u printanom novinarstvu kao redaktorica u desku Oslobođenja.

U periodu od 1997. do 2001. godine bila je zaposlena na Radiju Stari grad kao urednica programa, urednica i voditeljica političkih, informativnih, kontakt-emisija, edukatorica mladih novinara.

Od 2001. pa do 2011. godine radi u RTVFBiH kao urednica Informativnog programa Federalnog radija, a nakon toga, pa do umirovljenja 2015. godine kao urednica smjene u desku i autorica reportaža, specijalnih emisija, intervjua.

Kao urednica Informativnog programa Radija Federacije Bosne i Hercegovine educirala i vodila praktičnu nastavu za više generacija studenata četvrte godine Fakulteta političkih nauka Odsjek žurnalistike.

Na takmičenju jugoslavenskih radio-stanica u Ohridu 1987. godine za vođenje i uređivanje centralne informativne emisije osvojila drugo mjesto. Dobitnica je i najvećeg priznanja Radija BiH Zlatna značka.

Kao autorica 1999. godine je osvojila prvu nagradu Udruženja novinara BiH za radio-emisiju i prvo mjesto u izboru za najbolju radio-reportažu Alter media festival “Mostar 99” (Đ.Balašević ponovo u Sarajevu).

Izvor: Klix

About The Author