Kina provodi cenzuru bez presedana na internetu

Između januara i septembra prošle godine Vlada je zatvorila gotovo 130.000 računa društvenih medija i više od 12.000 web stranica

Kina provodi cenzuru bez presedana na internetu
Foto: Reuters

Povodom obilježavanja 12. marta Svjetskog dana borbe protiv cyber cenzure Reporteri bez granica (RSF) donose brojke koje pokazuju da Kina doseže neviđen nivo cybercenzure.

Kineska uprava za kibernetski prostor (CAC), koju nadzire predsjednik Xi Jinping, posljednjih je godina primijenila širok spektar mjera direktno usmjerenih na 989 miliona kineskih korisnika interneta.

Uz vojsku cenzora i upotrebu nove tehnologije, režim kontrolira cirkulaciju informacija isključivanjem web stranica, blokiranjem pristupa IP adresama, filtriranjem web stranica i blokiranjem ključnih riječi na društvenim mrežama.

Režim je široko koristio takve tehnologije za suzbijanje kritika nakon izbijanja pandemije Covid-19 prošle godine. Podaci koje je prikupio RSF potvrđuju da je predsjednik Xi Jinping od svog stupanja na dužnost 2013. godine podigao internetsku cenzuru u Kini na nivo bez presedana.

Prema Kineskom informacijskom centru za internetske mreže, administrativnoj agenciji odgovornoj za internetske poslove, u Kini je krajem 2020. godine bilo 989 miliona korisnika interneta, što čini 22 posto svih globalnih korisnika.

Američki think tank Jamestown Foundation procijenio je da su u 2020. godine državna izdvajanja za cenzuru interneta u Kini dosegla najmanje 6,6 milijardi američkih dolara.

Službeni izvori pokazali su da je kineski aparat za cenzuru interneta u 2013. godini zapošljavao dva miliona ljudi. Taj se broj gotovo sigurno povećao tokom posljednjih osam godina.

CAC je otkrio da je između januara i septembra prošle godine Vlada zatvorila gotovo 130.000 računa društvenih medija i više od 12.000 web stranica.

Analiza kanadskog istraživačkog instituta Citizen Lab iz augusta 2020. godine otkrila je da je više od 2.000 ključnih riječi povezanih s COVID-19 pokrenulo cenzuru na WeChatu.

WeChat je vodeća web stranica društvenih medija u Kini, a koristi je 73 posto svih kineskih korisnika interneta prema istraživanju koje je proveo TradingPlatforms.

Prema dokumentima koji su procurili, a objavio ih je The New York Times i ProPublica, CAC je izdao najmanje 3.200 povjerljivih smjernica i 1.800 dopisa lokalnim propagandnim radnicima i vijestima kako bi sakrio opseg izbijanja Covida-19 u ranim fazama.

Kina je na Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a na 177. mjestu od 180 i zemlja. To je zemlja u kojoj je najveći broj pritvorenih novinara njih najmanje 118, koji često borave u životno opasnim uvjetima.

Izvor: RSF

About The Author