Ubica Daphne Caruana Galizia na sudu iznio detalje o ubistvu

Vincent Muscat opisao špijuniranje novinarke i dogovore o njenom ubistvu

Ubica Daphne Caruana Galizia na sudu iznio detalje o ubistvu
Foto: Manuel Delia

Ubica novinarke Daphne Caruana Galizia kazao je na sudu da su on i još dvojica muškaraca dvogledom i teleskopom danima pratili kretanje novinarke, prije nego što su podmetnuli i aktivirali autobombu koja ju je ubila 2017. godine.

Govoreći u prisutnosti novinara i rodbine Caruane Galizie u sudnici u glavnom gradu Malte, Valletti, Vincent Muscat dao je najpotpuniji dosadašnji prikaz detalja o obistvu.

Smrt Caruane Galizie u oktobru 2017. godine naišla je na bijes širom Evrope, a uključivala je i maltešku vladajuću Laburističku stranku u politički skandal koji je doveo do ostavke premijera 2019. godine.

Sedam muškaraca ili su priznali ili su optuženi za saučesništvo u ubistvu. Među njima su tajkun Yorgen Fenech, koji se izjasnio da nije kriv za motiviranje ubistva i Melvin Theuma, taksist koji je priznao da je bio posrednik u ubistvu po dogovoru.

Muscat, koji je poput Theume postao državni svjedok, rekao je da je prije općih izbora na Malti u junu 2017. godine upoznao dvojicu muškaraca optuženih za direktnu umiješanost u ubistvo, braću George i Alfreda Degiorgia.

– Alfred Degiorgio mi je prišao i rekao da ima za mene dobar posao – rekao je na sudu u četvrtak, u izjavi koju prenosi Malta Today, a koja je uslijedila nakon saslušanja. Rekao je da je posao bio ubiti Caruana Galizia i da je dogovorena cijena od 150.000 eura.

Plan je bio, ispričao je, slijediti je i pucati u nju kad za to dođe vrijeme. Nakon izbora, Theuma im je dao zeleno svjetlo. Dao im je 30.000 eura predujma u smeđoj kožnoj torbi. Iznos je plaćen u novčanicama od 50 eura. Uzeli smo po 10.000 eura i započeli posao.

Rekao je da su njih troje pomoću dvogleda i teleskopa pomno promatrali kretanje Caruane Galizie i provodili su čitave dane promatrajući je.

Kupovali su tri kutije Rothmans Red cigareta dnevno. Opuške su odlagali u bocu s vodom, kako ne bi ostavili trag. Gledali su novinarku dok je sjedila na svom kauču s laptopom do dva sata ujutro.

Muscat je rekao da je prvobitno plan bio pucati u Caruana Galizia u njezinom domu. Alfred bi pucao, a Muscat bi ga odvezao s mjesta događaja ukradenim automobilom, ali je George upozoravao da je puška previše bučna.

Plan pucnjave na kraju je odbačen te su se odlučili umjesto toga upotrijebiti bombu. “George Degiorgio uvijek je želio bombu … bombu koju postaviš noću i odeš. Tiše, manje panike”, rekao je.

Pregovore o nabavci bombe vodili su s Jamiejem Velle, koji se prošlog mjeseca izjasnio da nije kriv za saučesništvo u ubistvu.

Muscat je rekao da je bomba bila od nehrđajućeg čelika i imala je uređaj u koji se mogla umetnuti SIM kartica. “Pošaljete određenu poruku na SIM karticu na bombi kako bi eksplodirala nekoliko sekundi kasnije”, kazao je.

U jednom posebno šokantnom trenutku na sudu, Muscat je rekao da je svoje saučesnike upozorio da bi autobomba mogala na kraju ubiti i druge ljude, te da su oni odgovorili “idemo dalje, čak i ako su drugi s njom u automobilu”.

Dok su pazili na kuću Caruane Galizie, primijetili su u noći 15. oktobra 2017. godine da je parkirala svoj automobil ispred vrata svog doma.

Muscat je rekao da je uzeo bombu koja je bila skrivena u kutiji za cipele i sastao se s ostalim ubicama. Zatim su uređaj postavili ispod vozačevog mjesta.

Sljedećeg su se jutra u pet ujutro Muscat i Alfred Degiorgio vratili na vidikovac s pogledom na kuću. U ranim poslijepodnevnim satima vidjeli su Caruana Galizia kako se odvezala i obavijestili Georgea Degiorgia, koji je bio u čamcu, spreman za daljinsko aktiviranje bombe.

Detonirao je bombu prije nego što mu je brat dao zeleno svjetlo. Automobil Caruane Galizie nije bio na vidiku, a Muscat je rekao da nisu čuli eksploziju, ali su ugledali plamen dima.

Muscat je također ponovio tvrdnje koje je ranije iznio policiji da je Alfreda Degiorgioa vozio bivšem ministru privrede Chrisu Cardoni u Valletti uoči ubistva. Cardona je za Malta Independent rekao da su Muscatove tvrdnje “ludost i oštre laži”. “Nikad nisam bio svjestan niti jednog projekta da bih ikoga ubio”, rekao je Cardona. “Ovo je čista zla fikcija”.

Prije saslušanja, Muscat se izvinio porodici Caruane Galizie – kolumnistice i istražiteljice čiji je blog o političkoj korupciji imao reputaciju “WikiLeaksa za jednu ženu”.

Theuma je dobio pomilovanje u novembru 2019. godine kako bi otkrio šta zna o ubistvu i živi u sigurnoj kući. Njegovi dokazi inkriminirali su Fenecha, koji je uhapšen 2019. godine dok je pokušavao napustiti Maltu na svojoj jahti. Fenech je u pritvoru gdje čeka odluku hoće li se suočiti s optužbama.

Tadašnji premijer Joseph Muscat – koji nije imao veze s Vincentom Muscatom – bio je prisiljen dati ostavku 2019. godine nakon navoda da su članovi njegove uprave pokušali sabotirati policijsku istragu.

Izvor: The Guardian

About The Author