Maja Sever dobila upozorenje HRT-a

HRT ne osporava, tvrde, sindikalno djelovanje i javne istupe, ali je Sever dužna pridržavati se zakona

Maja Sever dobila upozorenje HRT-a

Hrvatska radiotelevizija (HRT) uručila je svojoj dugogodišnjoj novinarki Maji Sever upozorenje HRT-a zbog kršenja odredbi Zakona o radu, a povod su njeni posljednji medijski istupi.

Prema neslužbenim informacijama Maji Sever, koja je ujedno čelnica Sindikata novinara Hrvatske, zamjera se intervju u sedmičnjaku Nacional i to ne zbog toga što nije od vodstva kuće zatražila dozvolu za medijski istup, već zbog toga što ih nije – obavijestila o sadržaju.

Sever je u tom razgovoru s novinarom Nacionala rekla da je protiv direktora HRT-a Kazimira Bačića pokrenula postupak zbog zaštite časti i ugleda jer je Bačić na Saborskom odboru, govoreći o “aferi Stipić”, rekao da je Sever kao sindikalna povjerenica uskratila pomoć u jednom drugom slučaju navodnog zlostavljanja na HRT-u.

– HRT, kao i inače, ne komentira radno-pravne odnose – stoji u odgovoru HRT-a na o slučaju Maje Sever.

Nakon objave članka s HRT-a su pojasnili kako nije tačno da je Maja Sever dobila ‘opomenu pred otkaz’ zbog istupa u Nacionalu.

– HRT ni na koji način ne osporava sindikalno djelovanje i javne istupe kolegice Sever. Međutim, kolegica je dužna , kao i svi zaposlenici HRT-a, pridržavati se zakona – pa je putem e-maila ‘upozorena’ na svoje kršenje odredbi o Zakona o radu – stoji u pojašnjenju HRT-a.

Saborski odbor za medije tri sata je raspravljao o seksualnom uznemiravanju na HRT-u nakon što je direktor poslovanja HRT-a Mislav Stipić prozvan zbog seksualnog uznemiravanja.

Predstavnica HND-a na HRT-u Sanja Mikleušević Pavić ocijenila je na tom Odboru dosadašnje istupe vodstva HRT-a i izjave glavnog direktora “okretanjem pile naopako”, ustvrdivši kako su, umjesto decidiranog stava o navodima djelatnice o seksualnom uznemiravanju, naglašavali da je to posljedica njezinog nezadovoljstva koeficijentom plaće.

Ocijenila je i da su, nakon otkrića da je direktor poslovanja HRT-a navodno seksualno uznemiravao djelatnicu, vodstvo i glavni direktor HRT-a Kazimir Bačić iznijeli niz “poluinformacija i neistina o tom slučaju”, ali i o načinu na koji je provedena interna istraga, saslušana prijaviteljica i provedena procedura.

Ove sedmice, HRT je uručio otkaz svom dugogodišnjem novinaru i čelniku Hrvatskog novinarskog društva Hrvoju Zovku zbog, kako su naveli, nasilnog ponašanja na radnom mjestu.

Povod pokretanju postupka utvrđivanja povrede radne obveze i donošenju konačne odluke o otkazu bila je anonimna prijava u kojoj se navodilo Zovkovo neprimjereno i neprofesionalno ponašanje prema jednoj novinarki.

Izvor: Index.hr

About The Author