DVADESET GODINA OD OTMICE NOVINARA RADIO PRIŠTINE

Navršava se dvadeset godina od kako su na Kosovu i Metohiji oteti novinari Radio Prištine Ranko Perenić i Đuro Slavuj. Oni su 21. augusta 1998. godine iz Orahovca otišli na radni zadatak u manastir Zočište, da razgovarju sa monasima tek oslobođenim iz zarobljeništva OVK, ali se sa tog radnog zadatka nisu vratili. Iako su neposredno […]

DVADESET GODINA OD OTMICE NOVINARA RADIO PRIŠTINE

Navršava se dvadeset godina od kako su na Kosovu i Metohiji oteti novinari Radio Prištine Ranko Perenić i Đuro Slavuj. Oni su 21. augusta 1998. godine iz Orahovca otišli na radni zadatak u manastir Zočište, da razgovarju sa monasima tek oslobođenim iz zarobljeništva OVK, ali se sa tog radnog zadatka nisu vratili.

Iako su neposredno poslije otmice novinara Radio Prištine u Orahovcu viđeni njihov automobil i novinarska oprema, iz policije i tužilaštva nema zvaničnih podataka da je itko saslušan. Čak ni članovi njihovih porodica nisu pozvani da daju izjave, navode iz Udruženja novinara Srbije (UNS).

“Ne mogu da verujem da 20 godina nema nikakve informacije, ništa. Ranko je taj dan otišao da radi, da zaradi za našu porodicu i nikada se nije vratio. Tužna sam, nesrećna, ali me još više od toga guši ta nebriga ljudi, nedostatak humanosti. Zar je moguće da ih se sete samo jednom godišnje?”, rekla je za UNS supruga Ranka Perenića Snežana.

Ona je navela da članove porodice sve ove godine niko od nadleženih nije zvao, a da su potom čuli da je istraga zatvorena.

“To ne mogu da shvatim i tražim i ne odustajem od zahteva da se istraga ponovo otvori”, rekla je Snežana Perenić.

Kako UNS navodi, prošle godine, porodica Perenić je saznala da je EULEKS, misija vladavine prava na Kosovu, zatvorila istragu još 2013. godine.

U obrazloženju bivši tužilac EULEKS-a Maurico Salustro navodi i da su “na osnovu dostupnih informacija, dana 21. augusta 1998. godine žrtve otišle u Veliku Hoču kako bi izvršile radni zadatak. Na putu nazad presrela ih je naoružana grupa ljudi koji su nosili obilježje OVK, zaprijetila oružjem i odvela ih u nepoznatom pravcu”. Na kraju, zaključak – istraga je zatvorena, kaže se u saopštenju UNS-a.

Iz UNS-a navode da su više puta kontaktirali misiju OSCE-a u Beogradu gdje je Salustro sada zaposlen, zvanično upućujući zahtjev za razgovor, ali da odgovor nikada nisu dobili.

“S obzirom na to da ni tužioci istražitelji i policija nikada nisu saslušali porodicu i kolege Perenića i Slavuja, što je uobičajena procedura u svim istragama, logičan zaključak je da je nije ni bilo”, navode iz UNS-a.

N1

About The Author