Australija tvrdi da se zakon zbog kojeg Google mora plaćati za vijesti pokazao uspješnim

Izvještaj Ministarstva finansija navodi da su mediji potpisali više od 30 ugovora za vijesti koje dijele na platformama

Australija tvrdi da se zakon zbog kojeg Google mora plaćati za vijesti pokazao uspješnim
Foto: cnn.com

Prvi australski zakon koji prisiljava tehnološke kompanije da plaćaju za vijesti pokazao se uspješnim i Canberra bi trebala razmotriti njegovo proširenje na platforme društvenih medija kao što su TikTok i Twitter, pokazao je vladin izvještaj.

Canberra je prošle godine donijela značajan zakon koji obvezuje Google i Facebook da sklope ugovore kojima će medijskim kućama nadoknaditi sadržaj vijesti na njihovim platformama ili dopustiti arbitru kojeg imenuje vlada da odluči koliko trebaju platiti.

U pregledu prve godine od kada je zakon na snazi, australsko ministarstvo finansija je u izvještaju navelo da su mediji potpisali više od 30 ugovora kojima su im nadoknađivali vijesti objavljene na Googleu i Facebooku.

– Prema dostupnim dokazima barem su neki od tih sporazuma omogućili novinskim kompanijama da zaposle dodatne novinare i izvrše druga vrijedna ulaganja kako bi pomogli svojim operacijama – navodi se u izvještaju.

– Iako će se mišljenja o uspjehu ili neuspjehu zakona uvijek razlikovati, smatramo da je razumno zaključiti da je primjena zakona bila uspješna – dodaje se.

Iako su se neki učesnici u reviziji žalili da je zakon stvorio “disparitet u resursima” između medijskih kuća sa i bez dogovora, a komercijalni sporazumi nisu bili transparentni, u izvještaju se navodi da zakon nije ni bio namijenjen “preraspodjeli resursa u sektoru vijesti”.

Izvještaj Ministarstva finansija preporučuje vladi da zatraži od Australske komisije za tržišnu konkurenciju i potrošače (ACCC) da razmotri proširenje zakona i na druge platforme.

Australija je donijela zakona nakon pritužbi da tehnološke kompanije uskraćuju novinskim organizacijama vrijedne prihode od digitalnog oglašavanja, dovodeći u opasnost opstanak novinarstva od javnog interesa.

Planovima Australije da uvede plaćanja oštro su se usprotivili Google i Facebook, koji su privremeno uklonili sve vijesti sa svoje platforme u zemlji dok vlada ne pristane izmijeniti zakon.

Rob Nicholls, stručnjak za tehničku regulativu na UNSW Business School na Univerzitetu New South Wales, rekao je da je zakon bio važna “sigurnosna mreža” za medijsku industriju u zemlji.

– Najbolje je ako postoji komercijalni dogovor bez regulatorne intervencije. Međutim, imati propise koji se pokreću samo u nedostatku komercijalnog dogovora je razuman model – rekao je Nicholls za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera

About The Author