Omladinski kamp na Jahorini: Razmjenom ideja i iskustava do veće medijske pismenosti

Mladi su pokušali naći odgovore na to kako prepoznati lažne vijesti, na koji način se manipulira informacijama, kakva je uloga medija i novinara u sprječavanju ili širenju govora mržnje te kako konzumirati medijske sadržaje.

Omladinski kamp na Jahorini: Razmjenom ideja i iskustava do veće medijske pismenosti
Foto: Media.ba

Omladinski kamp medijske pismenosti okupio je 15 učesnika, mladih ljudi koji su na Jahorini od 18. do 22. jula učili o bh. medijskom okruženju i problematičnim medijskim sadržajima.

Mladi su pokušali naći odgovore na to kako prepoznati lažne vijesti, na koji način se manipulira informacijama, kakva je uloga medija i novinara u sprječavanju ili širenju govora mržnje te kako konzumirati medijske sadržaje.

Jedan od učesnika kampa Fedor Marjanović smatra da je odgovor na ova pitanja u objektivnosti i medijskoj etici.

– Mediji moraju pružiti potpunu sliku. Ne smiju zauzimati strane kako to sada rade zbog toga što podržavaju određenu političku agendu ili su direktno plaćeni da bi producirali određeni medijski sadržaj – dodao je Marjanović.

Kroz praktični rad na kampu, u saradnji s mentorima i mentoricama, učesnici su kreirali medijske sadržaje, a ovaj put fokus je bio na fotografiji, blogovima i infografikama.

Komunikolog i jedan od učesnika radionice Mirnes Bakija ističe da su praktični zadaci s kojima su učesnici bili suočeni možda i najbitniji segment kampa za njega.

– Mislim da formalno obrazovanje nije dovoljno. Da svaki budući novinar mora imati što više neformalnog, pogotovo praktičnog, obrazovanja – dodaje Bakija.

Prepoznati i producirati kvalitetan i objektivan medijski sadržaj je sve izazovnije. Upravo iz tog razloga omladinski kampovi dijelom su posvećeni i educiranju mladih u ovom segmentu.

U vremenu u kojem online mediji preuzimaju primat, pogotovo kod mlađe publike, stvara se niz mogućnosti za slobodno kreiranje i konzumiranje medijskog sadržaja.

Svaki pojedinac i pojedinka koristeći društvene mreže, ali i jednostavnu mogućnost kreiranja vlastitog internet portala, mogu preuzeti ulogu medija.

Nekoliko pitanja je u današnjem vremenu i prostoru krucijalno. Ukoliko u fokus postavimo kreatore medijskog sadržaja – jedno od njih je “Koju ulogu i kakvu odgovornost imaju?”

Blogerka Hana Kazazović poznatija pod pseudonimom “Cyber Bosanka” i mentorica na kampu, kaže da odgovor ovisi od etičkih standarda samog pojedinca.

Smatra da postoje blogeri, zajednica kojoj i sama pripada, koji svjesno šire govor mržnje. S druge strane, veliki je broj i onih koji svoju platformu koriste da bi se otvoreno borili protiv toga.

– Blogeri često mogu da se posvete određenoj temi više nego mediji. Često medijima nedostaje novinara da bi se mogli detaljno baviti određenom temom. Tako da bi blogeri mogli zapravo biti i korektor medija – zaključuje Kazazović.

Učesnica radionica Svjetlana Topić smatra da je medijsko opismenjavanje temelj za poboljšanje trenutne medijske stvarnosti.

– Najvažnije je razviti kritičku svijest, kritički pristupiti onome što čitamo. Prije svega to se ogleda u tome da provjerimo izvore iz kojih dolaze informacije koje čitamo. Ukoliko treba i konsultirati se sa poznanicima ili stručnjacima koji više znaju o datoj temi – naglašava Topić.

Omladinski kamp medijske pismenosti na Jahorini drugi je od četiri predviđena kampa koji se održavaju u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine i okupljaju mlade učesnike i učesnice.

Kampovi se održavaju u okviru projekta “Protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma u bh. javnom prostoru” koji Fondacija Mediacentar realizira u partnerstvu sa Centrom za demokratizaciju “Naša zajednica” i Centrom za mlade “Kvart” uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.

Izvor: Mediacentar Sarajevo

About The Author