Pristup internetu onemogućen 196 puta u 2018. godini širom svijeta

Gotovo svako isključenje bilo je proizvoljno i često iskorišteno kao nezakonita mjera koju vlade poduzimaju kako bi zaustavile slobodu govora i kontrolirale podatke

Pristup internetu onemogućen 196 puta u 2018. godini širom svijeta
Foto: African Freedom of Expression Exchange

U saradnji s koalicijom #KeepitOn, Access Now, organizacija koja se brine za digitalna prava korisnika,  dokumentira svaki slučaj prekida interneta od 2011. godine. U njihovom nastojanju da identificiraju, dokumentiraju i provjere obustave rada interneta širom svijeta, veliku pomoć dobili su od organizacija civilnog društva koje su objedinjene u Koaliciji #KeepitOn.

Šta god da je uzrok nestanka interneta u zemlji bilo da se radi o izborima, protestima ili ispitima, svaki taj slučaj ima priču iza sebe, kršenje ljudskih prava, ali i počinitelja koji je to uradio. Kako se broj gašenja interneta stalno povećavao, ova organizacija mapirala je događaje koji bi pokrenuli takvo nešto, ali i ljudske priče o tome te kršenja ljudskih prava.

Godine 2016. pokrenuli su Projekt STOP (Shutdowns Tracker Optimization Project) za sistemsko prikupljanje, dokumentiranje i provjeru prekida rada interneta. U 2018. godini u okviru ovog projekta dokumentirano je 196 slučajeva prekida pristupa internetu. Gotovo svako isključenje bilo je proizvoljno i često iskorišteno kao nezakonita mjera koju vlade poduzimaju kako bi zaustavile slobodu govora i kontrolirale podatke.

Baš kao i od 2015. godine, u Indiji se dogodio najveći broj njih čak 67 posto odnosno 134 slučaja. Preostalih 33 posto dogodilo se u Alžiru, Bangladešu, Kamerunu, Čadu, Obali Slonovače, Demokratskoj Republici Kongo, Etiopiji, Indoneziji, Iraku, Kazahstanu, Maliju, Nikaragvu, Nigeriji, Pakistanu, Filipinima i Rusiji.

Gašenje interneta može se definirati kao namjerno ometanje interneta ili komunikacije na određenoj lokaciji. Bilo da su naručeni u Etiopiji, Čadu, Venezueli ili Indiji te da li su imali opravdanje poput borbe protiv “lažnih vijesti” ili sprečavanja govora mržnje ili sprečavanje varanja na ispitima, činjenice ostaju iste – gašenje interneta znači kršenje ljudskih prava, dovodi ljude u opasnost i šteti ekonomijama država, zaključak je ovog izvještaja.

Mnoge vlade posežu za gašenjem interneta kao odgovor na nasilje povezano sa širenjem dezinformacija. Tako su Etiopija, Indija, Nigerija i Šri Lanka kao opravdanje navele širenje informacija na društvenim mrežama za koje se vjeruje da će potaći na opće nasilje.

Od 35 takvih slučajeva u 2018. godini za to su bile odgovorne vlasti u Indiji koje su u 31. slučaju uskratile pristup internetu kao razlog navodeći zaustavljanje nasilje u zajednici.

Koalicija #KeepItOn ujedinjuje globalne napore za okončanje gašenja interneta. Koalicija ubrzano raste i sada je čini 191 organizacija iz 68 zemalja širom svijeta. Članice su istraživački centri, medijske i druge organizacije.

Ovaj izvještaj izradio je Access Now za #KeepItOn koaliciju i napisala ga je Berhan Taye u saradnji s timom iz Access Now.

Izvor: Access Now

About The Author