PROJEKT DAPHNE: UBILI SU NOVINARKU, ALI NE I PRIČE

Prije točno šest mjeseci, Daphne Caruana Galizia, novinarka s Malte, surovo je ubijena auto-bombom nekoliko metara od svoje kuće. Istraga o tom ubojstvu traje još uvijek, ali nema sumnje da je ubijena zbog posla kojim se bavila. Nakon 5 mjeseci istraživanja, grupa od 45 novinara iz 18 svjetskih novinskih kuća okupljena u Projekt Daphne danas […]

PROJEKT DAPHNE: UBILI SU NOVINARKU, ALI NE I PRIČE

Prije točno šest mjeseci, Daphne Caruana Galizia, novinarka s Malte, surovo je ubijena auto-bombom nekoliko metara od svoje kuće. Istraga o tom ubojstvu traje još uvijek, ali nema sumnje da je ubijena zbog posla kojim se bavila. Nakon 5 mjeseci istraživanja, grupa od 45 novinara iz 18 svjetskih novinskih kuća okupljena u Projekt Daphne danas počinje objavljivati Daphneine istraživačke priče.

Drskim, izravnim i beskompromisnim stilom Daphne Caruana Galizia je otkrivala korupciju, nepotizam, klijentelizam i kriminal na Malti. Grupa od 45 novinara iz 18 novinskih kuća i 15 zemalja odlučila je nastaviti tamo gdje je ona stala. Istraživali su pet mjeseci – prolazili kroz njene bilješke, sakupljali dokumente, razgovarali s izvorima – ne bi li pronašli tragove priča koje je ta sjajna žena ostavila iza sebe.

Projekt Daphne predstavlja jedinstvenu suradnju koju je koordinirala i vodila organizacija Forbidden Stories (Zabranjene priče), smještena u Parizu i osnovana upravo da bi nastavila rad ubijenih ili zatočenih novinara.

The Investigative Reporting Project Italy (IRPI) je toj suradnji pridonio svojim znanjem o mafiji i ilegalnoj trgovini na Mediteranu, povjeravajući svojim reporterima istraživanje transnacionalne mreže kriminala i pranja novca te ostalih kriminalnih radnji elite s Malte.

Forbidden Stories su zajedno s IRPI, OCCRP, La Repubblica, Süddeutsche Zeitung, Reuters, The Times of Malta, Le Monde, The Guardian, The New York Times, Tages-Anzeiger, Premières Lignes Télévision, Radio France, France 2, Die Zeit, Direkt 36, WDR, NDR na svjetlo dana izvukli priče koje su ubile Daphne Caruanu Galiziju.

Novinari okupljeni u Projekt Daphne danas počinju objavljivati njezine istraživačke priče na franceinter.fr i Radio France, a 19. travnja na kanalu France 2.

hnd.hr

About The Author