Novčana kazna fotografu naglašava hitnu potrebu za reformom Zakona u Španiji

Zakon dopušta vlastima da novčano kažnjavaju novinare i medijske organizacije zbog distribucije neovlaštenih slika policije

Novčana kazna fotografu naglašava hitnu potrebu za reformom Zakona u Španiji
Foto: patrick-XeHejTi3bbk

Međunarodni institut za štampu (IPI) pridružio se organizaciji Media Freedom Rapid Response (MFRR) i drugim organizacijama za slobodu medija u izražavanju ozbiljne zabrinutosti zbog nedavne novčane kazne od 1.000 eura izrečene Pulitzerovom nagrađenom fotografu Javieru Bauluzu prema španskom kontroverznom Zakona o zaštiti sigurnosti građana.

Ove organizacije vjeruju da kazna predstavlja još jedan primjer potrebe španske vlade da hitno reformira najproblematičnije elemente zakona u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava kako bi zaštitila slobodu izražavanja i slobodu medija.

U novembru 2020. godine fotograf je dokumentirao dolazak hiljada izbjeglica i migranata na Gran Canariu. Dok je jednog jutra pokušao fotografirati dolazak spasilačkog čamca u luku u Arguineguínu, prišla su mu dva policajca.

Čini se da video snimka pokazuje kako ga jedan od policajaca hvata za ruku i zahtijeva da napusti javnu površinu. Nakon što je Bauluz protestirao, policija mu je izrekla dvije kazne zbog “nepoštovanja agenta” i “odbijanja da se identificira”.

Više od godinu i pol kasnije, Bauluz je konačno dobio kaznu od 960 eura za dvije optužbe prema španskom Zakona o zaštiti sigurnosti građana.

Bauluz je odbacio novčane kazne i rekao da je policija ograničila pristup novinarima dolaznom centru, neopravdano ograničavajući mogućnost štampe da pravilno dokumentira situaciju u centru, koji je bio kritiziran zbog neprihvatljivih uvjeta. Ne postoji mogućnost žalbe na upravne sankcije.

Bauluz je jedan od brojnih novinara, fotografa i aktivista u Španiji koji su kažnjeni prema tom zakonu iz 2015. zbog navodnih ponašanja koje bi ugrozilo rad tijela za provođenje zakona. Između ostalih pravila, zakon dopušta vlastima da novčano kažnjavaju novinare i medijske organizacije zbog distribucije neovlaštenih slika policije.

Grupe za slobodu medija i organizacije za ljudska prava više puta su kritizirale zakon zbog kršenja slobode izražavanja i dovode do proizvoljnih sankcija protiv novinara i medijskih djelatnika poput Bauluza.

U decembru 2020. godine španski parlament započeo je dugo očekivanu raspravu o reformi zakona. No, nažalost to do sada nije dovelo do nekih opipljivih rezultata, unatoč tome što je bilo jedno od obećanja u manifestu aktualne vlasti.

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izrazila je zabrinutost zbog teksta predloženog zakona koji smatra nedostatnim da bi se u potpunosti ispunile obveze Španske o ljudskim pravima.

Ustavni sud je u januaru 2021. godine potvrdio usklađenost zakona s ustavnim načelima, osim odredbe koja se odnosi na zabranu neovlaštenog snimanja radnji provođenja zakona.

Nakon novčane kazne izrečene protiv Bauluza, partneri iz MFRR-a ponovno pozivaju špansku vladu da nastavi naprijed i poduzme sveobuhvatnu reformu zakona u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava.

Zatražili su i da se novčana kazna protiv Bauluza odmah povuče jer je od vitalnog značaja da se uklone sve prepreke koje ometaju mogućnost novinara i fotoreportera da obavljaju posao od javnog interesa i dokumentiraju potencijalne zloupotrebe prava.

Pismo potpisuju ARTICLE 19, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), FAPE (Federación de Asociaciones de Periodistas de España), Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI), OBC Transeuropa (OBCT), PLI (Platform for the Defence of Freedom of Information).

Izjava je napisana u koordinaciji Media Freedom Rapid Response (MFRR), evropskog mehanizma koji prati i odgovara na kršenja slobode štampe i medija u državama članicama Evropske unije, zemljama kandidatima i Ukrajini.

Izvor: IPI

About The Author