Novinar ubijen u auto-bombi u Jemenu

Ova eksplozija posljednji je u nizu napada u drugom najvećem gradu u zemlji i sjedištu međunarodno priznate vlade Jemena

Novinar ubijen u auto-bombi u Jemenu

Saber al-Haidari, bivši jemenski novinar koji radi za strane medije, ubijen je nakon što je naprava postavljena na njegov automobil eksplodirala dok se vozio kući u južnom gradu Adenu u Jemenu.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i njezina lokalna podružnica Jemenski novinarski sindikat (YJS) oštro su osudili ovo ubistvo i pozvali na pravdu suočeni s široko rasprostranjenom nekažnjavanjem.

Prema izvještajima medija, u eksploziji automobila u kojoj je ubijen 40-godišnji Al-Haidari ozlijeđeni su i drugi putnici u automobilu. Posljednjih godina sarađivao je s međunarodnim medijima kao domaći producent uz rad u Ministarstvu informiranja.

Napadači su još uvijek nepoznati jer još nije preuzela odgovornost za eksploziju. Ova eksplozija posljednji je u nizu napada u drugom najvećem gradu u zemlji i sjedištu međunarodno priznate vlade Jemena.

Napad je izveden na sličan način bombaškog napada na automobil u novembru 2021. godine koji je bio usmjeren na dvoje novinara i uzrokovao ubistvo Rashe Abdullah al-Harazi dok je bila trudna, a njezin suprug, novinar Mahmud al-Atmi, je ozlijeđen.

YJS je izrazio frustraciju zbog neuspjeha vlasti da objave rezultate istraga prethodnih ubistava u Adenu, uključujući ubistvo Nabila Al Qaitija, Adiba Al Janabija i Rasha Al Harazija.

Naglašavaju da lokalne vlasti i sigurnosne snage u Adenu moraju ispuniti svoje zakonske obveze u zaštiti novinara i istrazi napada na njih.

Pozvano je na hitno zaustavljanje sistemskih napada na jemenske novinare koji rade za međunarodne medije. IFJ i YJS također su osudili sistemsku kampanju mržnje i poticanja na nasilje nad medijskim djelatnicima u Jemenu.

Izvor: IFJ

About The Author