Reporter ubijen dok je pratio proteste u Abuji, pet ranjenih palestinskih novinara

Jedan reporter poginuo je u prijestolnici Nigerije, dok je najmanje pet palestinskih novinara ranjeno u proteklih nekoliko danas u pucnjavi izraelske vojske

Reporter ubijen dok je pratio proteste u Abuji, pet ranjenih palestinskih novinara
Foto: Kola SULAIMON / AFP

Reporteri bez granica (RSF) pozvala na hitnu istragu zbog korištenja prave municije da bi rastjerali učesnike protesta u nigerijskoj prijestolnici Abuji, što je rezultiralo smrću mladog TV reportera, a prema dostupnim informacijama najmanje šest učesnika protesta i policajac također su ubijeni.

Poginuo je Precious Owolabi, novinar pripravnik na jednoj od najpopularnijih televizijskih emitera Nigerije Channels TV. Pogodio ga je metak dok je izvještavao s protesta i kasnije je preminuo u bolnici. Predstavnici te TV kuće opisali su ga kao“mladog i perspektivnog” novinara.

Proteste je organizirao Islamski pokret Nigerije, šijitska grupa koja gotovo svakodnevno organizira proteste u glavnom gradu zahtijevajući puštanje na slobodu svog lidera. Policija je otvorila vatru nakon sukoba s demonstrantima.

Predsjednik Muhammadu Buhari poslao je poruke sućuti porodici Owolabi i upravi Channels TV-a.

Nigerija se nalazi na 120-om mjestu od 180 zemalja kada je u pitanju sloboda medija prema Indexu mjerenja Reportera bez granica.

Također, najmanje pet palestinskih novinara ranjeno je, od kojih je jedan zadobio ozbiljne povrede, nakon što su izraelski vojnici otvorili vatru tokom protesta u pojasu Gaze u posljednjih nekoliko dana. Reporteri bez granica (RSF) osudili su namjerno ciljanje novinara.

Dva novinara ozlijeđena su pucanjem izraelskih vojnika u blizini izbjegličkog kampa Al-Bureij u Pojasu Gaze 19. srpnja. Prema Palestinskom centru za razvoj i slobodu medija (MADA), lokalnoj nevladinoj organizaciji, povrijeđeni su kada su vojnici otvorili vatru na malu grupu novinara dok su snimali demonstranta koji je bio ozlijeđen.

Novinar na televiziji Al-Aqsa Sami Misran ozbiljno je povrijeđen u oko. Novinar Safinaz Al-Luh iz Hanthala News zadobio je manji prijelom u ramenima kada ga je pogodio. Oboje su nosili prsluke na kojima je jasno pisalo “Press”.

Najmanje deset novinara ozlijeđeno u pucnjavi izraelske vojske, dok su pokrivali godišnje proteste nazvane „Marš povratka“ u pojasu Gaze od 30. marta do 15. maja. Dvojica, Yaser Murtaja i Ahmad Abu Hussein, zadobili su fatalne ozljede, iako su jasno identificirani kao novinari.

Izrael je na 88. mjestu od 180 zemalja kada je u pitanju sloboda medija prema Indexu mjerenja Reportera bez granica.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author