Dva novinara stradala na aerodromu u Kabulu

IFJ i njegove podružnice primili su više od 2.000 zahtjeva za pomoć od medijskih radnika koji pokušavaju pobjeći iz zemlje

Dva novinara stradala na aerodromu u Kabulu
Afghan people sit as they wait to leave the Kabul airport in Kabul on August 16, 2021, after a stunningly swift end to Afghanistan's 20-year war, as thousands of people mobbed the city's airport trying to flee the group's feared hardline brand of Islamist rule. (Photo by Wakil Kohsar / AFP)

Afganistanski novinar Ali Reza Ahmadi, koji je izvještavao o haotičnim scenama na aerodromu u Kabulu, poginuo je u smrtonosnom bombardiranju ispred aerodroma 26. augusta, a još jedan novinar Juhad Hamidi također je preminuo istog dana na aerodromu.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i njezine podružnice u Afganistanu, Afganistansko nezavisno udruženje novinara (AIJA) i Afganistansko nacionalno udruženje novinara (ANJU) i dalje skreću pažnju na probleme s kojima su suočeni mediji u zemlji kao i na budućnost slobode izražavanja.

Ali Reza Ahmadi, izvjestitelj novinske agencije Raha ubijen je u samoubilačkom napadu na aerodrom u Kabulu 26. augusta kada je život izgubilo 170 osoba uključujući 13 pripadnika Vojske Sjedinjenih Američkih Država.

Odgovornost za bombardiranje preuzeo je Odjeljak Horasan takozvane Islamske države. Video koji su snimili afganistanski novinari prikazuje na desetine mrtvih razbacanih oko kanala ispred aerodroma.

AIJA je izvijestila da je među ubijenima i novinar Juhad Hamidi, voditelj Jahan televizije, iako nije jasno je li izvještavao s tog mjesta ili je bio među onima koji su pokušavali napustiti Afganistan.

Zbog povećane panike među afganistanskom medijskom zajednicom kako se bliži rok za povlačenje američkih trupa 31. augusta, hiljade afganistanskih medijskih radnika zatražilo je evakuaciju iz zemlje, strahujući od posljedica koje bi mogle uslijediti zbog njihovog izvještavanja.

IFJ i njegove podružnice primili su više od 2.000 zahtjeva za pomoć od medijskih radnika koji pokušavaju pobjeći iz zemlje.

Kako je kazao glavni tajnik IFJ -a Anthony Bellanger, IFJ izražava ozbiljnu zabrinutost za sigurnost i lokalnih i međunarodnih novinara u Afganistanu u ovom kritičnom trenutku i koordinira s partnerima i vladama kako bi učinili sve što je u njihovoj moći da evakuiraju novinare koji su u najvećoj opasnosti.

Izvor: IFJ

About The Author