Putin pozvan da prestane sa suzbijanjem ruskih novinara

Nekoliko nezavisnih medija potpisalo je otvoreno pismo kojim pozivaju na obustavu imenovanja novinara kao “stranih agenata”

Putin pozvan da prestane sa suzbijanjem ruskih novinara
Foto: USA Today

Vodeći nezavisni mediji u Rusiji apelirali su na predsjednika te zemlje Vladimira Putina i druge visoke državne dužnosnike da zaustave suzbijanje novinara posebno ukazujući na činjenicu da su neki od vodećih medija u zemlji proglašeni stranim agentima ili im je potpuno zabranjen rad.

Više od deset medija, uključujući Meduzu, TV Rain i Novu Gazetu, potpisalo je otvoreno pismo Vladi u kojem ih poziva da uklone pojedine novinare i njihove medije sa svojih crnih lista i skine im oznaku stranih agenata ili “nepoželjnih organizacija”.

– Uvjereni smo da su ti događaji dio koordinirane kampanje za uništavanje nezavisnih ruskih medija, čija se “krivnja” ogleda u tome što su ispunjavali svoje profesionalne dužnosti prema čitateljima. Zato tražimo da se ova kampanja odmah zaustavi – navodi se u pismu.

Ugledni mediji i pojedini novinari proglašeni su stranim agentima prema ruskom zakonu iz 2017. godine koji od njih zahtijeva da prilože odricanje od odgovornosti za bilo koji sadržaj koji proizvode i dostave izvještaje o finansiranju. Mediji navode da je to smrtna presuda za njih jer plaši oglašivače, potencijalne izvore i partnere u izvještavanju.

Na popisu su se istaknute kuće poput Radija Slobodna Evropa koje finansiraju Sjedinjene Američke Države, Meduza iz Rige, Bellingcat partner The Insidera, TV Rain, istraživačka web stranica iStories, regionalna izdanja i drugi, uključujući istaknute aktiviste za ljudska prava.

Neki mediji su se morali zatvoriti  jer je obilježje „strani agent“ uništilo njihove poslovne modele. VTimes, publikacija u kojoj su većinom radili bivši novinari lista Vedomosti nakon što su ga napustili zbog uvedene cenzure, prestala je izlaziti ranije ove godine nakon što je proglašena stranim agentom.

Drugima je direktno zabranjen rad. Istraživačko vijeće Proekt proglašeno je nepoželjnom organizacijom ranije ove godine, što se općenito smatralo osvetom za niz uspješnih istraga provedenih nad visokim članovima vlade i poslovnim ljudima koji su navodno povezani s Putinom.

Organizacija je također objavila istragu u kojoj se tvrdi da je identificirala mladu ženu koja je Putinova kći, a navodno ju je rodila ljubavnica ruskog predsjednika.

Usprkos otvorenom pismu, čini se da Vlada neće zaustaviti suzbijanje medija. Dopisnica BBC-a trebala bi napustiti zemlju do kraja mjeseca jer joj viza nije produžena, što ukazuje na to da bi strani mediji također mogli biti pod većim pritiskom u scenariju sličnom onom koji se dogodio u Kini.

Izvor: The Guardian

About The Author