Meta na sudu zbog nasilja u Etiopiji

U tužbi se traži fond od dvije milijarde američkih dolara za žrtve mržnje na Facebooku i promjene u algoritmu ove društvene mreže

Meta na sudu zbog nasilja u Etiopiji

Algoritam društvene mreže Facebook pomogao je da se rasplamsa mržnja i nasilje u građanskom ratu u Etiopiji, navodi pravni slučaj pokrenut pred Visokim sudom u Keniji koji podržava kompanija Foxglove. Centar za moderaciju sadržaja kompanije Meta nalazi se u glavnom gradu Kenije Nairobiju.

Sin etiopskog akademika, Abraham Meareg jedan je od podnosioca tužbe nakon što je njegov otac ubijen pošto je bio napadan na Facebooku. Njegov slučaj je jedan u nizu drugih slučajeva koji se nalaze u sudskoj optužnici protiv kompanije Meta.

Profesora Maerega Amarea Abrhu 3. novembra pratili su do kuće naoružani ljudi na motociklima i pucali iz neposredne blizine u pokušaju da uđu u porodičnu kuću. Prijetnje napadača spriječile su svjedoke da mu priskoče u pomoć dok je ležao krvareći, kaže njegov sin. Umro je ležeći na zemlji sedam sati kasnije.

Prije napada postovi na Facebooku klevetali su i otkrivali podatke o njemu, kaže njegov sin. Uprkos ponovljenim pritužbama na korištenje alata Facebooka za izvještavanje, platforma je “ostavila ove objave dok nije bilo prekasno”, naveo je Maereg.

Jedna objava je uklonjena nakon ubistva njegovog oca, dok je druga, za koju se platforma obavezala da će je ukloniti, ostala na društvenoj mreži do 8. decembra.

U tužbi se traži fond od dvije milijarde američkih dolara za žrtve mržnje na Facebooku i promjene u algoritmu ove društvene mreže, dok Meta navodi da je mnogo uložila u moderaciju i tehnologiju kako bi se uklonili sadržaji koji podstiču mržnju.

Predstavnik kompanije je rekao da su govor mržnje i poticanje na nasilje protiv pravila platforme, dodajući da je njihov rad na sigurnosti i integritetu u Etiopiji vođen povratnim informacijama lokalnih organizacija civilnog društva i međunarodnih institucija.

U izjavi pod zakletvom podnesenoj sudu, Meareg navodi da Facebookov algoritam promovira sadržaj “pun mržnje” jer je vjerovatno da će privući više interakcije od korisnika. Također tvrdi da je Facebookova moderacija sadržaja u Africi “žalosno neadekvatna”, s premalo moderatora koji se bave objavama na ključnim jezicima amharskom, oromo i tigrinja.

Kompanija Meta koja je vlasnik Facebooka navela je za BBC da “zapošljava osoblje koje ima lokalna znanja i ekspertize kako bi se detektirao nasilni sadržaj na najrasprostranjenijom jezicima u zemlji”. Također tvrde da je Etiopija visokoprioritetna iako manje od 10 posto stanovništva koristi Facebook.

Izvor: BBC/RSE

About The Author