NUNS OSUDIO PRITISAK VBA NA NOVINARA

“NUNS najoštrije osuđuje postupak Vojno bezbednosne agencije (VBA) prema novinaru Radomiru Čolakoviću koji predstavlja ne samo pritisak već i ugrožavanje sigurnosti i dostojanstva novinara i njegove porodice. NUNS očekuje da odgovorni u Vojsci Srbije na odgovarajući način reše problem nastao zbog neprihvatljivog postupanja pripadnika VBA prema novinaru. Redovni član NUNS-a prof. dr Radomir Čolaković obavestio […]

NUNS OSUDIO PRITISAK VBA NA NOVINARA

“NUNS najoštrije osuđuje postupak Vojno bezbednosne agencije (VBA) prema novinaru Radomiru Čolakoviću koji predstavlja ne samo pritisak već i ugrožavanje sigurnosti i dostojanstva novinara i njegove porodice. NUNS očekuje da odgovorni u Vojsci Srbije na odgovarajući način reše problem nastao zbog neprihvatljivog postupanja pripadnika VBA prema novinaru.

Redovni član NUNS-a prof. dr Radomir Čolaković obavestio je nedavno Udruženje da je tražio od direktora VBA Vojske Srbije generala Petra Cvetkovića da ga primi na razgovor. Namera mu je bila da upozna direktora VBA sa nezakonitostima i neprimerenim ponašanjem službenika VBA u vezi jednog javnog konkursa Vojske Srbije, kao i sa pretnjama Čolakoviću, koji je otkrio te nezakonitosti, i njegovoj supruzi, inače aktivnom vojnom licu.

Umesto bilo kakvog odgovora i bez ikakve najave, na vrata stana porodice Čolaković banuli su u ranim jutarnjim časovima dvojica oficira VBA. Čolaković kaže da su oficiri bili ljubazni ali da je njegova porodica posetu nezvanih „gostiju“ doživela stresno i traumatično.

Prema navodima Čolakovića, oficiri koji su bili u civilu predstavili su se i doslovno izjavili da prenose poruku direktora VBA da neće primiti na razgovor novinara, jer je njegov zahtev doživeo kao pretnju medijima. U zahtevu Čolakovića za razgovor sa direktorom VBA nije bilo nikakvih pretnji, samo je, kaže, kao bivši službenik vojske “imao dobru nameru, da sačuva ugled vojske i da se ne ‘prepucavaju’ preko medija”.

Čolaković smatra da je cilj iznenadne posete oficira VBA, izvedene mimo propisa, bio da ga zastraši jer je u više navrata pisao u medijima o određenim nepravilnostima. Napominje da ni na jedan njegov tekst nije upućen demanti iz Vojske Srbije. Naprotiv, posle njegovih napisa i razgovora sa odgovornima u vrhu Vojske pojedini vojni službenici su smenjeni sa dužnosti, a neki su mu se javno izvinili. Čolaković je nekim svojim tekstovima, kao bivši vojni psiholog, pomagao u rešavanju problema pripadnika Vojske (vojni beskućnici, slučaj mobinga i sl.).”

Izvršni odbor NUNS-a

About The Author