BHT1 I FTV: Uticaj vinske destilerije na političke pregovore u BiH

Zašto je važno u javni prostor poslati poruku o tome da se politički oponenti sastaju po vinskim destilerijama i ko tu odluku onda plasira dalje? Reporteri BHT1 i FTV-a s terena izvještavaju o nedaćama stanovništva pogođenog poplavama

BHT1 I FTV: Uticaj vinske destilerije na političke pregovore u BiH

 

BHT1: Od Milorada do Bakira

  1. – 13. decembar 2022.

JEDAN DRUGI DODIK? Zajednički projekti, deblokada, pitanje mladih, Evropska unija i 14 prioriteta, država BiH – sve ovo čujemo od lidera SNSD-a Milorada Dodika, i na BHT1 i na FTV-u. Kako je došlo do ovakvog obrata u retorici, da li je pragmatična priroda aktuelnog predsjednika RS-a preovladala u postizbornom periodu i da li slijedi novo poglavlje u bh. političkom životu kojeg umnogome diktira upravo Dodik – jedan analitički i objektivan prilog bi nam mogao donijeti odgovore.

NETRANSPARENTNO TROŠENJE NOVCA: Ono što najmanje znamo, a tiče nas se najviše, jeste kako u BiH teku postupci javnih nabavki. Uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, BHT1 donosi prilog o tome kako se milijarde konvertibilnih maraka netransparentno troše upravo kroz postupke javnih nabavki. Dobro postavljen prilog koji donosi važne informacije o tome kako je više od 90% javnih nabavki označeno kao rizično u monitoring-izvještaju o postupcima javnih nabavki praćenih putem portala Pratimo tendere! Istovremeno je istaknut i jedan svijetli primjer: Opština Čitluk je dobila certifikat najtransparentnije opštine kad je riječ o javnim nabavkama.

KRUG 99 I SDA: BHT1, kao i FTV, emituje prilog s uobičajene sesije Kruga 99, na kojoj je gostovao predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Zapravo, u cijelosti se emituje njegova izjava u kojoj propituje psihološku prednost SNSD-a i HDZ-a u odnosu na Osmorku, ali ne i spornu izjavu o, prema njegovom mišljenju, neprimjerenom mjestu jednog od sastanaka novih koalicionih partnera koje je Izetbegović nazvao „alkoholnom, vinskom destilerijom“, te shodno tome ni reakcije koje su uslijedile na tu izjavu. Predbacivanje kolegama iz drugih stranaka gostovanje po destilerijama (jer – alkohol) svakako nije način na koji se vodi javni dijalog, a javnost treba znati da se i takve stvari koriste u komunikaciji.

Ocjena: 5

 

FTV: Trajni odlazak iz domovine

  1. – 13. decembar 2022.

POPLAVE S LJUDSKIM LICEM: Poplave na sjeverozapadu zemlje FTV prati reporterskim javljanjima. U jednom od Dnevnika 2 idemo uživo u Prijedor, a reporterka Branka Dakić donosi priču o tome kako voda ostavlja ogromnu štetu. Preporuka kolegici reporterki: da u slučajevima prirodnih katastrofa prvo za stanje upita pogođene mještane, a onda plasira izjave nadležnih – time priča dobija onu tako potrebnu ljudsku dimenziju. Puno je bolji prilog iz Bihaća, iz kojeg reporter Alem Dedić donosi mnogo senzibilniju priču, s puno sugovornika, kao i kamerom zabilježenih momenata borbe mještana lokalnih naselja kojima vodena bujica ulazi u domove.

ODLAZIMO DA SE NE VRATIMO: U prosjeku 30.000 bh. građana napusti domovinu, a posebna tema ovog problema jesu nerazvijene lokalne zajednice. U RS-u takvih je 50 posto. Nezaposlenost, nizak životni standard, nerazvijena infrastruktura. Reportaža iz Istočne Hercegovine, odakle dobijamo mnogo izjava. Iz priloga se stiče dojam da se ne razvija nikakva strategija kako bi se mlade zadržalo u njihovim rodnim krajevima, sela se gase, škole ostaju bez učenika. Ovo je dobar prilog s terena, iz zaboravljenih krajeva BiH u koje kamere rijetko zalaze kako bi gledateljima donijele i drugačije slike. Priče o autentičnim lokalnim zajednicama i njihovim izazovima sa svakodnevnicom su dakako potrebnije u informativnim emisijama.

PRAVA PORODILJA: Mnoge teme samo povremeno završe u dnevnicima, a ovu koja slijedi FTV prati konstantno: tema porodilja i njihovih prava, i jedan poseban ugao priče. Dobijamo informacije iz Udruženja Baby Steps koje traži da sve porodilje imaju pratnju tokom poroda, odnosno da se u svim porodilištima u FBiH i RS-u omogući pratnja tokom cijele trudnoće i da ona bude po želji porodilje. U prilogu su istaknuti i drugi problemi porodilja te je poručeno kako u ovom segmentu treba unaprijediti zdravstveni sistem.

VINSKA DESTILERIJA: Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na sesiji Kruga 99, bilježi FTV, poziva na formiranje snažnog patriotskog bloka te osvrće na pregovore Osmorke sa SNSD-om i HDZ-om koje nikako ne podržava. “Jučer smo vidjeli sastanak u alkoholnoj, vinskoj destileriji na koji su se ti muslimani odazvali.” Zašto nismo imali pitanje novinara o tome kakve veze ima mjesto sastanka s onim o čemu se razgovara? Ipak, odmah nakon ovog priloga ide i reakcija SDP-a u kojoj su spomenute sve destinacije na kojima se gospodin Izetbegović sastajao sa svojim koalicionim partnerima, a bilo je i vinarija.

Cijena hljeba sve veća, političari se bahate. Mnogi koriste povlasticu tzv. “bijeli hljeb“. Šest mjeseci će poslanici NSRS-a – 26 njih koji odlaze iz skupštine – građane RS-a koštati oko 360.000 KM. Jedini protiv ovoga je bio poslanik Liste za pravdu i red. Odličan prilog iz Banje Luke o zakonskoj povlastici koju poslanici nakon isteklog mandata obilato koriste. Istaknut je i nevjerovatan slučaj Nevenke Marilović iz SDS-a koja je u klupe NSRS-a sjela u oktobru, nakon što je oduzet mandat njenom prethodniku, i doslovce bila na jednoj sjednici skupštine, a primat će “bijeli hljeb” – jer tako zakon nalaže. Glas građana: “Sramota je to što se radi, narod u javnim kuhinjama a oni traže ‘bijeli hljeb’”.

Ocjena: 5

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

I FTV i BHT1 detaljno prate dešavanja u vezi s poplavama koje su pogodile sjeverozapad naše zemlje. Na terenu su reporteri, dobijamo detaljnu sliku o razmjerama nesreće i uništenoj imovini, nema mirnog sna za one kojima prijeti vodena stihija, sve to dobijamo kroz priče u dnevnicima, kao i kakve su reakcije nadležnih. Bave se i žrijebanjem, kontrolom SDA nad Klubom Bošnjaka, što im donosi vlast nad izborom čelnika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, te imamo i priloge o tome šta to posljedično znači po formiranje izvršne vlasti u FBiH. Vandalizam u Crkvi svete trojice u Mostaru – osude i reakcije prenose detaljno obje televizije, kao i sve složeniju situaciju na Kosovu. Stiže nam i toliko očekivani kandidatski status na putu ka EU, a oba javna servisa prate situaciju u Bruxellesu te donose priče o tome je li rano za slavlje. Ne mijenja se mnogo toga – sve dok se na domaćem terenu uradi ono što EU od nas očekuje. Uredništvo Dnevnika 2 FTV-a donosi detaljnu priču o tome šta znači nacrt preporuke i ko je bio protiv ovakve odluke. Možemo li preživjeti još jedan historijski trenutak kakvih imamo napretek iz prošlosti?

BHT1 se također bavi svim pobrojanim temama, ovim političko-koalicionim, ali ne gubi iz vida ni one svakodnevne priče, kao što je ova, vrlo korisna: oslobađanje donirane hrane od PDV-a, što bi omogućilo veći priliv donacija ove vrste javnim kuhinjama i humanitarnim organizacijama koje dostavljaju obroke osobama u potrebi.

 

Plus sedmice

BHT1 

Reporterka Lejla Čeljo izvještava o vakcinaciji protiv HPV-a koja je započela u Kantonu Sarajevo, ali i o tome kakva je situacija u ostatku BiH. Jedino vakcinacijom se može spriječiti rak grlića materice, upozorava struka. Imunizacijom pokušavamo iskorijeniti ovo oboljenje, ali BiH je tek na početku. Prilog obiluje korisnim informacijama kao što su ko sve treba primiti vakcinu, kao i relevantnim sugovornicima koji podsjećaju na važnost edukacije i kampanja svjesnosti te pojašnjavaju zašto je vakcinacija važan korak u sprečavanju obolijevanja. Dobar i koristan prilog za sve nas.

FTV

Cijena hljeba sve veća, političari se bahate. Mnogi koriste povlasticu tzv. “bijeli hljeb“. Šest mjeseci će poslanici NSRS-a – 26 njih koji odlaze iz skupštine – građane RS-a koštati oko 360.000 KM. Jedini protiv ovoga je bio poslanik Liste za pravdu i red. Odličan prilog iz Banje Luke o zakonskoj povlastici koju poslanici nakon isteklog mandata obilato koriste. Istaknut je i nevjerovatan slučaj Nevenke Marilović iz SDS-a koja je u klupe NSRS-a sjela u oktobru, nakon što je oduzet mandat njenom prethodniku, i doslovce bila na jednoj sjednici skupštine, a primat će “bijeli hljeb” – jer tako zakon nalaže. Glas građana: “Sramota je to što se radi, narod u javnim kuhinjama a oni traže ‘bijeli hljeb’”.

 

Minus sedmice

BHT1

Jednako kao i reporterka FTV-a koja se javljala iz Prijedora donoseći nam izvještaj o poplavama koje su zadesile taj kraj, i Ljubiša Davidović s BHT1 odlučio je prednost u prilogu dati statičnim izjavama nadležnih, pa tek na kraju donijeti priče o ljudima iz okolnih mjesta s područja Sanskog Mosta koji su pogođeni ovom prirodnom katastrofom. Prilog jeste sveobuhvatan, i šteta je da hronologija izvještaja pokvari cijelu sliku.

FTV

Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembar i urednička odluka da se tematski ne napravi prilog o obilježavanju. Umjesto toga samo štura informacija o istraživanju UN-a u BiH te kako građani, prema rezultatima istraživanja, smatraju da njihova prava nisu zaštićena. I onda još protokolarna informacija o posjeti člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića udruženju Roma. Datumsko obilježavanje se često spočitava medijima kao tretiranje određene teme samo na dan kad je nešto upisano u svjetskim kalendarima. U Dnevniku 2 FTV-a ovog puta je to obilježeno baš tako, samo datumski, a moglo je na bezbroj načina, u državi u kojoj samo treba zagrebati po bilo kojoj površini i naići na narušena prava manjina. Šteta, baš se mogla napraviti dobra tema.

 

 

About The Author