FIFA ne smije dopustiti ograničavanje slobode medija tokom Svjetskog prvenstva u Kataru

Nakon što je kršio ljudska prava pri izgradnji stadiona, Katar ne smije okaljati Svjetsko prvenstvo ograničavanjem slobode medija

FIFA ne smije dopustiti ograničavanje slobode medija tokom Svjetskog prvenstva u Kataru

Na početku Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru Reporteri bez granica (RSF) i Sindikat sportskih novinara Francuske (UJSF) pozvali su Međunarodnu nogometnu federaciju (FIFA) da osigura da sloboda medija ne bude isključena iz ovog događaja jer bi to bilo neprihvatljivo.

FIFA je 15. oktobra obećala da će garantirati najbolje moguće uvjete rada za medije koji izvještavaju s prvenstva, ali to obećanje nije u potpunosti održano i ne smije se iznevjeriti tokom događaja, upozoreno je u saopćenju.

Uvjeti akreditacije dostupni medijskim kućama vrlo su restriktivni i jasno osmišljeni kako bi ih odvratili od snimanja bilo gdje osim unutar stadiona. U akreditacijama stoji da novinarima neće biti dopušteno snimanje ili fotografiranje u “stambenim objektima, privatnim kompanijama i industrijskim zonama” – upravo na mjestima gdje su prijavljena kršenja prava radnika migranata.

Kao odgovor na mnoge proteste, uvjeti novinarskih akreditacija službeno su ublaženi, ali njihova je primjena proizvoljna, jer je, primjera radi američkom novinaru zatraženo da izbriše svoje fotografije FIFA centar za akreditaciju medija.

Što je još gore, medijska istraga otkriva da je Katar uspostavio sistem za špijuniranje novinara i da je regrutirao hakere da provale u privatne račune e-pošte trojice novinara koji su pisali priče kritizirajući Zaljevski emirat.

– Nakon što je kršio ljudska prava pri izgradnji stadiona, Katar ne smije okaljati Svjetsko prvenstvo ograničavanjem slobode medija. Pokrivanje Svjetskog prvenstva nije ograničeno na ono što se događa na terenu – upozorava RSF.

Događaj je i ono što se događa na tribinama i u gradu, predstavljanje atmosfere i konteksta kako bi taj svjetski događaj oživio za čitatelje, slušatelje i gledatelje. Sportsko novinarstvo ne zahtijeva ni više ni manje od onoga što cijelo novinarstvo i jest – slobodu.

Stoga su pozvali katarske vlasti da poštuju novinare, da prestanu opstruirati njihov rad i da ukinu ograničenja za fotografiranje i snimanje na mnogim mjestima, a FIFA-u da održi ranije dato obećanje.

Izvor: RSF

About The Author