Rusija uvodi rigorozne mjere: 15 godina zatvora za “nezvanično” izvještavanje iz Ukrajine

Ruska vlada guši platforme Twitter, Facebook i Instagram na koje se oslanjaju desetine miliona građana Rusije

Rusija uvodi rigorozne mjere: 15 godina zatvora za “nezvanično” izvještavanje iz Ukrajine

Ruski parlament sastat će se sutra na posebnoj sjednici kako bi razmotrio nacrt zakona kojim bi se “nezvanično” izvještavanje o daljnjoj invaziji Rusije na Ukrajinu kaznilo kaznom do 15 godina zatvora.

U saopćenju američkog State Departmenta stoji da je ruski glavni tužilac naredio komunikacijskoj vlasti RosKomNadzor da ograniči pristup nezavisnim medijima Radio Ekho Moskvy i Dozhd TV, blokirajući njihove web stranice i mogućnost emitiranja.

– Narod Rusije nije izabrao ovaj rat. Putin jeste. Oni imaju pravo da znaju o smrti, patnji i razaranju koje je njihova vlada nanijela narodu Ukrajine. Narod Rusije također ima pravo da zna o ljudskim troškovima besmislenog rata za vlastite vojnike – kažu iz State Departmenta.

Povali su predsjednika Rusije Vladimira Putina i njegovu vladu da poštuju međunarodne obaveze i obaveze Rusije te da odmah prekinu ovo krvoproliće, povuku svoje trupe s teritorije Ukrajine i da poštuju ljudska prava i osnovne slobode svojih građana.

Dodali su da ruska vlada također guši platforme Twitter, Facebook i Instagram na koje se oslanjaju desetine miliona građana Rusije da bi pristupili nezavisnim informacijama i mišljenjima i da bi se povezali jedni s drugima i vanjskim svijetom.

– Ove djelimične blokade dodatno ograničavaju gdje i kako ruski građani mogu vidjeti i dijeliti dokaze o istini ruske invazije na Ukrajinu. RosKomNadzor je zaprijetio da će blokirati druge internetske platforme i Glas Amerike (ruski) ako ne postupe u skladu sa zahtjevima za uklanjanje izvještaja o invaziji Rusije – dodaje se u saopćenju.

Izvor: Klix

About The Author