Ukrajina: Snimatelj Yevhenii Sakun ubijen u bombaškom napadu na TV toranj

IFJ i EFJ i njihove ukrajinske podružnice pozvali na poštivanje sigurnosnog izvještavanja novinara na terenu

Ukrajina: Snimatelj Yevhenii Sakun ubijen u bombaškom napadu na TV toranj
Foto: Variety

Yevhenii Sakun (49) dopisnik EFE-a i snimatelj ukrajinskog televizijskog kanala LIVE, poginuo je tokom granatiranja TV tornja u Kijevu od strane ruske vojske 1. marta.

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) osudile su ovo ubistvo nazivajući ga ratnim zločinom te su pozvali rusku vojsku da ne cilja medijske radnike i objekte.

Smrt snimatelja potvrdili su danas Nacionalna policija i Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU). Prema riječima Ruslane Pakhalyuk, šefice osoblja NEWS Network Holdinga, trenutno pokušavaju kontaktirati porodicu Yevhenija Sakuna.

NEWS Network Holding saopćio je da su spremni pomoći oko ukopa, pružiti podršku rodbini, a osim toga zaposlenici pružaju podršku u cijeloj zemlji pokrivajući ukrajinsku borbu protiv Rusije.

Sakunova dopisnica iz Ukrajine, Olga Tokariuk, službeno je potvrdila smrt snimatelja: “Bilo mi je zadovoljstvo raditi s njim. Shrvana sam ovom viješću”, rekla je dodavši fotografiju profesionalne press kartice ubijenog snimatelja.

U odvojenom incidentu, danske novinare Stefana Weicherta i fotografa Emila Filtenborga Mikkelsena ustrijelili su neidentificirani napadači dok su pokrivali granatiranje u gradu Ohtyrka na sjeveroistoku Ukrajine.

Prema ukrajinskoj vladi, od početka rata već je ubijeno 2.000 civila. IFJ, EFJ i njihove ukrajinske podružnice NUJU i Nezavisni sindikat medija Ukrajine (IMTUU) izrazili su saosjećanje s porodicama i prijateljima Sakuna i pozvali na poštivanje sigurnosnog izvještavanja novinara na terenu.

– Duboko smo ožalošćeni smrću našeg kolege Yevhenija Sakuna, ubijenog u nepromišljenom ruskom napadu na civilnu infrastrukturu u Kijevu. Sve strane u sukobu moraju zaštititi lokalne i međunarodne novinare i prestati ciljati medijske radnike koji riskiraju svoj život kako bi obavijestili svijet o ratu – kazao je glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger.

Izvor: IFJ

About The Author