Nobelovka Maria Ressa oslobođena optužbi u slučaju utaje poreza

Istaknuta novinarka koja je osnovala novinsku kuću Rappler suočila se s višestrukim optužbama

Nobelovka Maria Ressa oslobođena optužbi u slučaju utaje poreza
Foto: bbc.com

Maria Ressa, dobitnica Nobelove nagrade i suosnivačica internetske stranice za vijesti Rappler, oslobođena je optužbi za utaju poreza na Filipinima, što je još jedna pravna pobjeda u njezinoj borbi protiv višestrukih optužbi podignutih za vrijeme vlade bivšeg predsjednika Rodriga Dutertea.

Ressa je tvrdila da su slučajevi protiv nje i Rapplera, čiji je suosnivač, politički motivirani.

– Morate imati vjere – kazala je ona novinarima nakon izricanja presude.

Ressa i Rappler bili su suočeni s pet optužbi vlade za utaju poreza koja proizlazi iz prodaje filipinskih potvrda o depozitu iz 2015. godine, što je način na koji kompanije mogu prikupiti novac od stranih ulagača.

Sud ih je u januaru oslobodio po četiri tačke optužnice. Petu je saslušao drugi sud, koji je danas oslobodio nju i Rappler, ali se suočavaju s još dva sudska postupka.

Ressa i bivši kolega Rey Santos Jr žalili su se na presudu za cyber klevetu koja nosi kaznu od gotovo sedam godina zatvora.

Rappler, u međuvremenu, osporava nalog filipinske Komisije za vrijednosne papire i berzu da se zatvori zbog navodnog kršenja zabrane stranog vlasništva u medijima. Prema Ustavu zemlje, ulaganje u medije rezervirano je za filipinske građane ili subjekte pod kontrolom građana.

Slučaj se odnosi na ulaganje američkog Omidyar Networka, koje je kasnije prebačeno Rapplerovim lokalnim menadžerima kako bi se spriječili Duterteovi napori da zatvori stranicu.

Ressa je u utorak ostala optimistična, rekavši novinarima da je posljednja oslobađajuća presuda ojačala njihovu odlučnost. “To pokazuje da sudski sistem funkcionira i nadamo se da ćemo preostale optužbe odbaciti”, dodala je.

Svih pet slučajeva bilo je tokom mandata bivšeg predsjednika Rodriga Dutertea. Web stranica Rappler objavljivala je izvještaje u kojima se kritizira njegov krvavi rat protiv droge.

Ressa je dobila Nobelovu nagradu za mir 2021. godine zajedno s ruskim novinarom Dmitrijem Muratovim kao priznanje za njihove napore da “očuvaju slobodu izražavanja”.

Filipini su rangirani kao 132. od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica (RSF), a njihovi mediji opisani su kao “postojani unatoč ciljanim napadima vlade i stalnom uznemiravanju” protiv novinara koji su “previše kritični”.

Ressa, koja je također državljanka Sjedinjenih Američkih Država, ostala je na Filipinima i puštena je uz kauciju čekajući žalbu na presudu za cyber klevetu.

Duterte, koji je podnio ostavku u lipnju 2022., suočava se s istragom Međunarodnog krivičnog suda u Haagu za “zločine protiv čovječnosti” zbog hiljade ubijenih povezanih s njegovom kampanjom protiv narkotika, ali je njegova vlada odbacila da ima bilo kakve veze s optužbama protiv Resse.

Izvor: Al Jazeera/BBC

About The Author