RTRS I BNTV: Sretni penzioneri

Propaganda tvrdi da penzioneri u Republici Srpskoj žive sasvim zadovoljavajuće. Život je nešto sasvim drugo

RTRS I BNTV: Sretni penzioneri

 

RTRS: Instrukcija i praćke

  1. – 11. septembar 2023.

PITANJA BEZ ODGOVORA: „Na teren je otišla instrukcija o zabrani dolaska Christiana Schmidta u Republiku Srpsku“, saopšteno je u Dnevniku 2 emitovanom sedmog septembra.

Ko je instrukciju izdao, na temelju kojeg zakona ovog bh. entiteta, šta ona konkretno podrazumijeva, na koji način će policija postupiti kada visoki predstavnik stupi u RS, pitanja su na koja gledatelji Dnevnika 2, ali i građani BiH, nisu dobili odgovor.

Umjesto toga, poruka predsjednika RS-a Milorada Dodika da „policija Republike Srpske ne koristi praćke“. Ovo je ujedno i njegov odgovor Igoru Crnadku, poslaniku PDP-a u Narodnoj skupštini RS i bivšem ministru vanjskih poslova BiH, koji je upozorio da je osiguranje visokog predstavnika naoružano i opravdano upitao da li bi nasilno sprečavanje Schmidta da uđe u RS te pokušaj njegovog lišavanja slobode mogli dovesti do oružanog sukoba.

Nakon što je Dodik reterirao pa tek ostao kod tvrdnje da „narod u RS-u Schmidta smatra nepoželjnim“, ostala su uzaludna i zazivanja inih „patriotskih udruženja“ i anketiranih građana koji su pozivali na deportaciju visokog predstavnika dođe li u RS.

SVE ISTO: Kada se analiziraju sadržaji koji su ponuđeni u dnevnicima u nedjelji iza nas, u najkraćem, identični su onima iz prethodnih monitorisanih perioda. I fokusirani na odbranu Dodikovog lika i djela.

U tom kontekstu treba razumjeti i pokušaje diskreditacije sutkinje Suda BiH Jasmine Ćosić Dedović nakon što je odbijen zahtjev Dodikovog advokata za njeno izuzeće u predmetu protiv predsjednika RS-a. Sud je navode o njenoj nepristrasnosti odbacio kao neutemeljene, a Dodikova odbrana tvrdi da bi se ona mogla „osvetnički prema njemu odnositi jer joj je kao član Predsjedništva BiH onemogućio napredovanje u karijeri“.

ŠOK I NEVJERICA: Uvjereni da će mobiliziranje javnosti uroditi plodom i da će optužnica protiv Dodika i Miloša Lukića biti odbačena, na temelju reakcija koje su uslijedile nakon njenog potvrđivanja bilo je jasno da je slučaj izazvao ne samo iznenađenje nego i šok među sljedbenicima predsjednika RS-a. Stoga su se u Dnevniku 11. septembra nizale izjave političkih partnera i armije Dodikovih savjetnika u kojima se optužnica odbacuje kao neutemeljena i kao atak na Republiku Srpsku koju treba uništiti. Ukratko, Dodik jest jednako Republika Srpska.

Po ko zna koji put ponovit ćemo i da RTRS odrednicu „javni servis“ nosi samo u oficijelnom opisu. Nakon što se ova televizija svim silama upinjala da dokaže neosnovanost i nezakonitost održavanja otvorenog parlamenta koje je opozicija najavila ispred sjedišta Narodne skupštine RS, o istom događaju gledatelji su informisani u jednoj rečenici. Novinari su se trudili „dokazati“ da je održavanje ovog skupa nepotrebno, jer vlast nije pogazila zaključke Narodne skupštine, već se „na državnom nivou taktički pregrupisala kako bi glasanjem za takozvane E zakone zaštitila RS“.

KAKO ŽIVE PENZIONERI: Niko nije toliko sretan i zadovoljan kao penzioneri u RS-u. Kao dokaz, saopštio je Dodik, ekonomske stabilnosti, avgustovske penzije isplaćene su nekoliko dana prije roka. Prosječna penzija u RS-u je 540 KM, a najniža 550. Ali, to je statistika. Realnost, o kojoj ni vlast ni RTRS ne govori, jest da desetine hiljada građana primaju penziju oko ili ispod 300 KM, jer nakon rata i svojinske tranzicije nisu mogli naći novi posao i otišli su u starosne penzije s nepunim stažom. Vjerujemo da među njima, kao ni među onima koji primaju najnižu ili prosječnu penziju, nije Nikola Vujić koji je za RTRS kazao da planira da od penzije nabavi zimnicu, ogrjev i opremi unuče za školu!?

Ocjena: 1

 

BNTV: Retorika i posljedice

  1. – 11. septembar 2023.

OTVORENI PARLAMENT: U fokusu političkih tema bila je najava, a potom i održavanje otvorenog parlamenta opozicionih stranaka ispred Narodne skupštine iako ga je policija zabranila. Novinari su gledatelje upoznali s razlozima organizacije ovog događaja: opozicija je na to bila prinuđena nakon što je odbijen njen zahtjev da se na skupštinskom zasjedanju otvori rasprava o razlozima odustajanja vlasti RS-a od provođenja skupštinskih zaključaka. Ključni je onaj o nesudjelovanju predstavnika RS-a u vladajućoj koaliciji na državnom nivou u donošenju bilo kojih zakona dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH.

Jedna od tema bila je i sjednica Vijeća ministara BiH i različita tumačenja koalicionih partnera zašto se u parlamentarnu proceduru nisu uputili Zakon o sudovima BiH i Zakon o Ustavnom sudu BiH.

PRIJETNJE I PORUKA: Prijetnjama Milorada Dodika visokom predstavniku BNTV nije se bavio do osmog septembra, kada je prenijeta Schmidtova poruka da će doći u RS, kao i reagovanja  SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i  zvaničnika EU-a da „Dodik nema mandat da hapsi ili naređuje hapšenje visokog predstavnika“. Kako Dodik jedno misli i govori ujutro, a drugo poslijepodne, u Dnevniku 10. septembra emitovana je njegova izjava u kojoj kaže da prema visokom predstavniku neće primijeniti silu, ali će ga građani, ako dođe u RS, gađati jajima, jer je „vrijeme pušaka, tenkova i paradajza prošlo“. Time je najbolje ilustrovano o kakvoj se politici radi..

Odluka Suda BiH o potvrđivanju optužnice protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića bila je samo vijest na početku Dnevnika 11. septembra, uz informaciju da Dodikov advokat nije želio ovu informaciju komentarisati.

DNEVNE MIJENE: Tematski je obrađeno kako je Dodik na dnevnom nivou mijenjao stavove oko načina na koji će vlast RS-a postupati prema visokom predstavniku dođe li u RS. Analitičari su istakli kako su „politička retorika i igre Milorada Dodika javnosti odavno poznate, te nisu vrijedni komentara“, ali je „opasno kakve to ozbiljne posljedice može imati po RS odnosno njene građane i ekonomiju“.

Izjava predsjednika RS-a da je „sretan što su avgustovske penzije isplaćene prije roka jer je to dokaz ekonomske stabilnosti RS-a“ bila je povod da se otvori pitanje koliko je tvrdnja o ekonomskoj stabilnosti utemeljana. Opozicija je ponovo ukazala na to da RS „živi na kredit“, što je potkrijepljeno podatkom o novom zaduženju na Banjalučkoj berzi uz kamatnu stopu veću od 6 posto, ali i novim kreditom Fonda zdravstvenog osiguranja od 10 miliona KM, kojim se pribavljaju sredstva za rad zdravstvenih ustanova.

NEZADOVOLJSTVO RASTE: I dok vlast uvjerava građane da dobro žive, zdravstveni radnici negoduju jer nema povećanja plata te prijete i „radikalnijim vidovima borbe“. Sve je veće i nezadovoljstvo semberskih farmera nakon pojave afričke svinjske kuge. Podsjećaju da je eutanazirano preko 34 hiljade svinja, odnosno 60 posto svinjskog fonda u RS-u, da je s radom prestalo 740 farmi, da je procijenjena šteta preko 12 miliona KM, a da većina farmera nije dobila od Vlade obećanu naknadu.

Iako je svaki uspjeh sportista Srbije vijest dana, ipak  bilježimo makar mali pomak: gledatelji su u najavama dnevnika bili informisani i o medaljama koje je Lana Pudar, pod zastavom BiH, osvojila na Svjetskom juniroskom prvenstvu u plivanju.

Izdvojeno

Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u žižu javnosti nije dospjela zbog svog političkog djelovanja, nego zbog hvalospjeva upućenih Miloradu Dodiku i teških riječi kojima obasipa njegove političke oponente. Ali da može i gore od toga posvjedočila je koncem prošlog mjeseca kada je, referirajući se na izlaganje zastupnika SDS-a Mladena Bosića, iznijela niz optužbi na račun Sanje Stanković, bivše supruge ministra trgovine BiH Staše Košarca. Naime, u okviru rasprave o prijedlogu rezolucije o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama, Vulić je ustvrdila da su svjedočenja Sanje Stanković o porodičnom nasilju kojem je bila izložena tokom braka s Košarcem –lažna. Stanković je stoga uputila pismo Predstavničkom domu PS BiH u kojem traži sankcionisanje Sanje Vulić. Odgovor, kako je kazala, nije još dobila, a ukoliko ne bude reakcije državnih parlamentaraca, najavila je da je spremna sa članicama organizacija koja štite prava žena žrtava nasilja izaći na proteste.

Ocjena: 6

 

Srbija i košarka

To da u Republici Srpskoj i političari i većina građana sportiste i reprezentacije Srbije doživljavaju kao svoje, nije vijest. Tako je bilo i u izvještajima obje medijske kuće o finalu Svjetskog prvenstva u košarci, u kojem je reprezentacija Srbije poražena od njemačkog tima. „Srebro zlatnog sjaja“, poručeno je gledateljima, a iste poruke čule su se i od građana koji su na otvorenom pratili finalnu utakmicu.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Analiza emitovana u Dnevniku osmog septembra koja se bavila ponovnim etiketiranjem „od strane režimskih medija“ svih onih koje vlast smatra neprijateljima RS-a. Povod za to bilo je nepotpisano pismo „patriotskih organizacija“, koje vrvi upozorenjima na opasnost po opstanak RS-a „od soroševaca, britanskih agenata, opozicije“. Ukazano je na kontinuitet kojim se vlast RS-a služi kako bi diskreditovala sve neistomišljenike i kako je priča uvijek ista. Uz pitanja zašto nikada nije dokazano postojanje štaba u Tuzli za rušenje RS-a, četrdeset britanskih špijuna koji su vršljali po ovom entitetu, te na temelju kojih dokaza predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić takve tvrdnje iznosi u javnosti.

Minus sedmice

RTRS

Ne samo krajnje neprofesionalno nego i do neukusa  dovedeno nastojanje da se po svaku cijenu izvrši mobilizacija javnosti i diskredituje državno pravosuđe ne bi li se spriječilo otvaranje sudskog procesa protiv Milorada Dodika, koga se tereti za krivično djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika, a za koje, bude li osuđen, osim zatvorske kazne može uslijediti i zabrana političkog djelovanja. Vrhunac reagovanja jest izjava posljednjeg imenovanog u nizu Dodikovih pravnih savjetnika, Ognjena Tadića, da je optužnica „udruženi zločinački poduhvat“!?

BNTV

Nastavak forsiranja političkih tema iz Srbije, koje svoje mjesto nalaze u samom vrhu centralnih informativnih emisija. Tako je osmog septembra, odmah nakon predugog izvještaja o ulasku košarkaške reprezentacije Srbije u finale Svjetskog prvenstva, emitovano obraćanje Aleksandra Vučića javnosti pred novu rundu razgovora Beograda i Prištine. Vučić, očekivano, nije ništa novo rekao osim što je priredio još jednu patetičnu predstavu za narod. Dan kasnije, odmah nakon izvještaja o katastrofalnom zemljotresu koji je pogodio Maroko, prilog o promovisanju nove klase vojnih kadeta Vojske Srbije. I ponovo Vučić te govor pun nacionalističke retorike i izjava da se Srbija mora naoružavati da bi poručila kako nije lak plijen, jer „svakodnevno iz regiona dolaze poruke da žele slabu Srbiju“.

 

About The Author