Medijski mrak na FTV-u po nalogu BHRT-a

Ukidanje signala FTV-a po nalogu BHRT-a bilo je vrh ledenog brijega proteklih sedam dana; uslijedile su burne reakcije, vraćanje signala sudskom odlukom te dvije strane priče koja ima samo jedan uzrok, dugogodišnju nebrigu političkih elita

Medijski mrak na FTV-u po nalogu BHRT-a
Foto: Radiosarajevo.ba

BHT1: Šta rade nadležni?

  1. – 14. maj 2024.

OBRAZLOŽENJE BHT1: Nije bilo drugog izbora, kaže Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a, o odluci da uskrati pružanje usluga FTV-u za emitovanje signala. U sadržajima Dnevnika 2 emitovanog 8. maja dobijamo uvid u finansijske poteškoće s kojima su suočeni u ovoj TV kući zbog neuplaćivanja sredstava na zajednički račun. Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto kaže da očekuje brzo rješavanje problema. Nadležni se već deceniju i po ne bave ovim problemom i on je kulminirao. BHT1 fokus izvještavanja stavlja na funkcionisanje javnih emitera, s posebnim akcentom na tešku finansijsku situaciju u koju su dovedeni njeni uposlenici, kao i na to da nisu ugasili signal, već su uskratili produkcijske usluge koje pružaju FTV-u, a koje ova kuća ne plaća. Prilozi i teme o situaciji u Sivom domu traju 28 minuta.

PERSPEKTIVA MLADIH: „Pakuj se i bježi“, kaže jedan mladi čovjek u prilogu koji tretira pitanje perspektive mladih u BiH. Politička kriza, lideri bez vizije, kako postići napredak na evropskom putu u trenutnoj konstelaciji odnosa. Reporterski uklon je razložan i pruža uvid kako u ono što mladi vide kao svoju budućnost u BiH ili van nje, tako i u deklarativne izjave političara, bez ikakvih akcija kojim potkrepljuju te riječi.

SIGURNOST U RUDNICIMA: Rudarska nesreća u rudniku lignita Mramor koja je okončala tragičnim gubitkom života jednog rudara otvorila je pitanja sigurnosti ove profesije, odnosno koliko se ulaže u opremu koja pruža sigurnost onima koji silaze pod zemlju. U prilogu se traže odgovori struke, ali i sa terena, na pitanja kakvi su rizici, kakva je budućnost zanimanja te da li se treba fokusirati samo na površinske kopove. Tema koja je od velikog značaja za javnost, posebno u svjetlu nove tragedije.

Ocjena: 7

 

FTV: Prekid programa

  1. – 14. maj 2024.

BEZ SIGNALA: Sav program, izuzev Vijesti i Dnevnika, u programu Radio-televizije Federacije, zamijenjen je testnim signalom, po nalogu Upravnog odbora BHRT-a. Rukovodstvo krovnog javnog servisa provelo je u djelo upozorenje da će prekinuti produkciju i emitiranje programa RTV Federacije BiH zbog dugovanja, što je dovelo do prekida programa Federalne televizije. Ipak, Općinski sud u Sarajevu je presudio po hitnom postupku da je Upravni odbor BHRT-a bez ikakvog zakonskog uporišta naložio gašenje signala FTV-a.

BROJNE REAKCIJE: Medijski profesionalci, javne ličnosti i međunarodne organizacije reagirali su na prekinuti program FTV-a insistirajući na hitnom rješavanju nagomilanih problema. U neuobičajeno dugom Dnevniku 2 – ali i okolnosti su neuobičajene – prilozi i reakcije o ukinutom signalu trajale su 42 minute, a sama centralna informativna emisija je imala trajanje od sat i 21 minutu. I u narednim danima je FTV nastavio da niže reakcije o prekidu signala, sa sagovornicima koji su izražavali svoju nevjericu o dešavanjima pod krovom Sivog doma.

DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM: Povodom Dana pobjede nad fašizmom, u Banjoj Luci je održan marš „Besmrtnog puka“, manifestacija koja se od 2007. održava u Rusiji, a proteklih nekoliko godina i u Banjoj Luci. Na snimcima priloga vidljive su bile poruke protiv fašizma, ali i zastave Rusije, nekadašnjeg SSSR-a, Jugoslavije i RS-a. I naravno, poruke Milorada Dodika o otcjepljenju Republike Srpske, koji je rekao da predstoji još jedna borba „da se RS oslobodi od BiH“. Sve je na kraju kulminiralo reakcijama na aktuelnu situaciju, unižavanjem žrtava genocida u Srebrenici te onim što nas očekuje u narednim danima, a to je usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici. Prilog u kojem se mogao dobiti i kritički uklon o svemu rečenom i viđenom, ali ga nije bilo.

Ocjena: 8

Gašenje signala

Očekivano, dvije televizijske kuće su se najviše bavile vlastitim odnosom u svjetlu gašenja signala FTV-a, koji je ipak, sudskom odlukom, ponovo uključen. Problemi koji postoje već godinama i neraščišćeni računi zbog sistema naplate RTV takse kulminirali su u proteklih sedam dana, a ono što je sigurno jest da će ovakav način „rješavanja problema“ ostaviti posljedice. Atmosfera straha i brige radnika i radnica oba javna servisa za vlastitu i budućnost svojih medijskih kuća nikad nije bila opipljivija.

Plus sedmice

BHT1

„Srbima predstoji još jedna borba za slobodu, a to je borba za slobodu od Bosne i Hercegovine i njenog postojanja. Srebrenica nije bila genocid, ali jeste bila teški zločin, i ja bih volio da se to nikad nije desilo. Ali rat nema logiku.“ Za mnogo toga u BiH nema logike, pa ni za ovakve izjave, dodaje reporterka nakon izjave Milorada Dodika date na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom. U odličnom prilogu ilustrira se kako borba protiv fašizma i dalje traje i da je ova ideologija danas evoluirala u nove oblike na globalnom planu te uzima velike žrtve.

FTV

U moru užarenih domaćih tema isplivala je i jedna „eurointegracijska“. Odličan prilog o tome koliko je politika spremna odnosno nespremna za evropski put. Novinarski izvještaj sa konferencije „Geoekonomija Zapadnog Balkana i regionalna saradnja“ ilustrativno daje primjere o političarima koji demonstriraju neodgovornost. „Političke elite nisu spremne da usvajanjem budžeta ispune minimum uslova da postanemo dio Plana rasta za Zapadni Balkan“, poručio je dekan FPN-a Sead Turčalo. U BiH, navodi reporterka, ekonomske teme nisu prioritet, čak i kad bi trebale biti dominantne. Ovo je prilog koji vraća fokus na teme koje su trebale biti puno više zastupljene u medijskim sadržajima od trenutka kad smo dobili zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Minus sedmice

BHT1

Uz sve peripetije koje je prouzrokovala odluka da se FTV-u uskrati signal za emitovanje, uz sav trud da se obrazlože teškoće s kojima se suočavaju uposlenici, na BHT1 izostale su poruke solidarnosti i empatija prema njihovim kolegama i kolegicama na FTV-u koji se također suočavaju s teškom situacijom, a što bi puno doprinijelo i boljoj percepciji javnosti kad je riječ o problemima i odnosima dva emitera.

FTV

Ovo nije minus za FTV (iako je trebala kritika, neka vrsta uredničke intervencije, komentar ovoga što je rečeno), već za nečuveni istup Milorada Dodika koji demonstrira svoju diktatorsku volju kroz odgovor na pitanje o dugu RTRS-a krovnom javnom RTV emiteru. „RTRS ništa nije dužan, neće nikad ni platiti. Mi smo jedini uplaćivali pretplatu, dok Hrvati nisu uplaćivali. A BHRT? To je nametnuto, to treba ukinuti, to nije odraz volje ovih naroda, nikoga, i nemamo nikakvih obaveza prema tome i čekat ćemo priliku da to razvalimo do kraja.“ Ovakve izjave u svakom normalnom društvu bi bile signal za uzbunu, reakcije, traženje odgovornosti. Međutim, u svojevrsnom letargičnom vakuumu zvanom BiH reakcija nema.

About The Author