SAVJETI MLADOM NOVINARU: Evo koje fraze morate izbjegavati!

IZ ARHIVE: Ako vam je jedanaesterac najstroža kazna – onda ništa. Znajte da u tom slučaju vaši protivnici zadovoljno trljaju ruke

SAVJETI MLADOM NOVINARU: Evo koje fraze morate izbjegavati!

 

Kao pečurke poslije kiše: Kada je potpisnik ovog teksta prije 16 godina došao na novo radno mjesto, u jedne petnaestodnevne novine koje i danas izlaze nesmanjenim intenzitetom, prva mu je rečenica bila: „Dobar dan, ja sam vaš novi urednik. A druga: „Ko mi napiše kao pečurke poslije kiše, nek’ odmah uzme radnu knjižicu i elegantno napusti ovaj mali, ali skladni kolektiv.“ E kad smo se tako lijepo zbližili, mogli smo krenuti u pretumbavanje novina. I baš nam je dobro išlo, toliko dobro da je poslije godinu i po naša novinarka dobila svjetsku nagradu, i to usred Londona.

Vrijeme će pokazati šta će biti: Vrijeme ništa neće pokazati. Ako je neko novinar, on je tu zato da bi pokazao šta će biti prije nego što to učini vrijeme. Oslanjati se na temporalni faktor znači biti lijen, sopstvenu odgovornost prebacivati na višu silu, što su sve divni kvaliteti u životu, ali ne i u novinarstvu.

Trgovci zadovoljno trljaju ruke: Ko biva, roba dobro ide, bit će para. Ova fraza računa s pikturalnim uticajem na primatelja informacija. Možete već zamisliti živopisnog lihvara koji je jeftino kupio pa će skupo prodati kakvih trulih gljiva, jabuka ili paprika. I, ponesen lakom zaradom, zadovoljno trlja ruke.

Ne samo da… nego i… Rečenična konstrukcija koja se od silne uporabe toliko izlizala da je dojadila i bogu i narodu. „Ne samo da nisu uspjeli poboljšati stanje nego su ga još i dodatno pogoršali.“ Kada je početkom devedesetih godina prošlog vijeka Slobodan Milošević otkrio raskošne batinaške mogućnosti ove fraze, držao se njenih humanističkih segmenata kao pijan plota. „Ne samo da Slovenci ne žele da žive s nama nego hoće još i da rasture Jugoslaviju.“

Ne samo da je ova fraza okoštala, trula, prevaziđena nego je pri tome još i nečitka. Savjet – izbjegavati po cijenu života.

Kao pijan plota: Ovu legendarnu poštapalicu, koja je decenijama živjela u našem novinarstvu, zapravo je popularnom učinio drug Josip Broz, naš Tito, kada je rekao da se sudije i tužitelji drže zakona kao pijan plota. Prigovorio im je to što im je zakon važniji od svijetlih ciljeva revolucije, socijalizma i samoupravljanja. A ovi što su došli poslije Tita još su gori. Uzmimo samo našu zemlju kao primjer. I SBB i HDZ, i SNSD od pravosuđa su napravili zone stranačkih poslušnika. Vjerovatno se lucidniji čitatelji pitaju zašto među navedenim strankama nema SDA. Odgovor je skriven u jednom mutnom ideološkom detalju: oni ne piju, pa im ne treba plot… 😊

Najstroža kazna: Naravno, govorimo o jedanaestercu. Em je fraza izanđala, em je netačna, jer penal nije najstroža kazna. Najstroža je ipak isključenje. Više su preokreta u povijesti nogometa donijela isključenja nego penali. Ili, ako se ne slažete s ovom konstatacijom, onda morate priznati sljedeću: isključenje je, ako već ne stroža, onda bar podjednako stroga sankcija kao i jedanaesterac. Pa bi od sada, kada sudija dosudi penal, umjesto dosudio je najstrožu kaznu trebalo govoriti i pisati – dosudio je jednu od dvije najstrože kazne.

Krunisati brakom: Vjenčati se. Evo još jedne nesnosne stilske figure. Ljudi su se, da prostite, vjenčali, a ne svoju vezu krunisali brakom. Brak nije kruna, brak je dogovorna zajednica – nekad uspješna, nekad ne – i relativno je profan društveni događaj. Uvlačiti u taj odnošaj dvorsku terminologiju znači sakralizirati ga na način koji nema mnogo veze s realnim životom. Omnipotentna ideja braka zaslužuje makar malo poštovanja, a ono se najbolje iskazuje pristojnim rječnikom, bez izopačenih pretjerivanja.

Majstori celuloidne loptice iz Zemlje izlazećeg sunca:  Ma dajte! Novinarstvo ne bi smjelo biti raspjevano, niti lepršavo, nego do bola precizno. Zar nije lakše napisati, i zar nije ljepše za pročitati – japanski stonoteniseri?

Rasadnik talenata: Nemamo ništa pametno reći za ovu frazu, osim savjeta – izbjegavajte zauvijek.

Šlag na tortu: Ako ćemo već da se šicamo slastičarstvom, najbolje su torte bez šlaga. Danas se šlag pravi uglavnom od mlijeka u prahu i potencijalni je rasadnik – čega? Ne talenata, nego bakterija.

Ljubimac na četiri točka: E ako ste spali na to da vam je ovo jedini sinonim za automobile, onda ga slobodno nastavite koristiti. Mi vam nećemo halaliti, ali možda negdje, iza sedam gora i preko sedam rijeka, žive neke divne duše koje hoće. Nikad se ne zna.

Baciti pogled: Šta ćete, dešava se i najboljima. Evo kako je nenadmašni Ivo Andrić završio tekst o Sarajevu:  “I u koje god doba dana i sa koga god uzvišenja bacite pogled na Sarajevo, vi uvek i nehotice pomislite isto. To je grad. Grad koji i dotrajava i umire, i u isto vreme se rađa i preobražava.”

Osim ako ne mislite organizirati takmičenje u bacanju pogleda, zaobiđite ovu frazu. Pogled se ne može baciti čak ni kao stilska figura. A ovo ostalo što je rekao za Sarajevo, svaka mu je ko iz Musafa.

Snježna ljepotica: Bjelašnica, Jahorina, a ponekad čak i Igman. Pa eto, moglo bi proći, ali samo da znate, od početka decembra do kraja marta ova se konstrukcija kroz medijski prostor provuče stotinu puta. Ne želite biti sto i prvi lik koji ponavlja jedno te isto. U jesen, na primjer, planine su kišne ljepotice. A, ruku na srce, ima vala i rugoba među njima, nije baš svaka izašla ispod kista Lazara Drljače.

Presavio tabak: Dakle, 31.400 rezultata u Google pretraživaču. Prearhaično, već generacije rođene devedesete nemaju pojma o čemu se radi. Šta presaviti? I šta je konačno taj vražiji tabak? Slikovito izražavanje trebalo bi uskladiti s takozvanim duhom vremena. Presaviti tabak je figura koja dominira rječnikom starinskih novinara, njome se razglašava da je neko nekoga tužio. Danas, 2018. godine, primjerenije bi bilo reći – otvorio novi fajl. Ili, ako je slučaj zamršen – otvorio novi direktorij.

Nepopularni rezultat: Ovo slobodno možete koristiti. Čak pojačajte dojam, jer 0:0 ne samo da je nepopularan nego i najnepopularniji od svih mogućih rezultata. Kad bi bilo pravde na ovom svijetu, za nula-nula bi se oduzimali a ne dijelili bodovi.

Objavljeno: 9. septembar 2018.

About The Author