Otvoren konkurs za EU nagradu za istraživačko novinarstvo

Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu iznosi 10.000 eura, a rok za podnošenje prijava je 13. juni

Otvoren konkurs za EU nagradu za istraživačko novinarstvo
Foto: sampsoniaway.org

Otvoren je konkurs za “EU nagradu za istraživačko novinarstvo za 2024. godinu”, kojom će Evropska unija nagraditi najbolje priče nastale u Bosni i Hercegovini tokom prethodne kalendarske godine.

Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu iznosi 10.000 eura, a priznanje se dodjeljuje u okviru projekta „Jačanje kvalitetnog novinarstva na zapadnom Balkanu i Turskoj II“. Nagrada ima za cilj da prepozna i predstavi izuzetna dostignuća u istraživačkom novinarstvu i da poveća vidljivost kvalitetnih priča.

Nagrada se dodjeljuje u svakoj od zemalja zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija) i Turskoj, a i ove godine se nagrađuju i najbolje regionalne priče.

Nagradni fond za nacionalna, kao i za regionalna priznanja iznosi 10.000 eura. U svakoj zemlji se dodjeljuje prva, druga i treća nagrada za najbolje istraživačke priče godine, a iznosi nacionalnih i regionalnih nagrada su 5.000 (za prvo mjesto), 3.000 (drugo) i 2.000 (za treće) eura.

Svaki kandidat može nominirati svoj rad za nacionalnu i/ili regionalnu nagradu, a maksimalan broj prijava po kandidatu je tri.

Posebnost ovogodišnjeg konkursa je to što članovi žirija nacionalnih takmičenja imaju ekskluzivno pravo da za regionalni konkurs predlažu priče koje smatraju relevantnim, čak i ako priča nije inicijalno nominirana za taj nivo konkursa.

Organizator nagrade je Thomson Media, organizacija sa višedecenijskim iskustvom u razvoju medija i promociji medijskih sloboda na globalnom nivou. Rok za podnošenje prijava je 13. juni 2024. godine.

Projekat finansira Evropska unija, a provodi ga konzorcij koji čine Balkanska istraživačka mreža (BIRN) Hub, Centralnoevropski univerzitet (CEU) – Mađarska, Udruženje novinara (AJ) – Turska, Thomson Media (TM) – Njemačka, Univerzitet Goce Delčev Štip (UGD) – Sjeverna Makedonija, Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika (SSNM) – Sjeverna Makedonija, Asocijacija medija Jugoistočne Evrope (MASE) – Crna Gora i Balkanska istraživačka mreža Kosova (BIRN Kosovo).

Izvor: N1

About The Author