(V)LAŽNE VIJESTI: U Sarajevu s radom počinje najmodernija tvornica za proizvodnju maski protiv zagađenosti

Sarajlije mogu da odahnu, problem skoro da je riješen. U grad već početkom februara dolazi prvi kontigent najsavremenijih maski za zaštitu od sitnih čestica, proizveden u domaćim pogonima

(V)LAŽNE VIJESTI: U Sarajevu s radom počinje najmodernija tvornica za proizvodnju maski protiv zagađenosti

Zagađenost je u zimskim mjesecima egzistencijalni problem broj jedan za većinu balkanskih gradova. Ipak, čini se da Sarajevo prednjači po količini i gustini polutanata, pa su još uvijek nedefinirane kantonalne vlasti odlučile riješiti problem izgradnjom najsavremenije  tvornice za proizvodnju zaštitnih maski.

Tvornica je u vlasništvu mješovitog kinesko-arapsko-bošnjačkog društva biznismena. Kako saznaje agencija Fake & Spin, koja tokom zimskih mjeseci radi smanjenim kapacitetom jer je većina uposlenika na bolovanju zbog problema s bronhijama, maske koje će se proizvoditi u olimpijskom gradu vrhunskog su kvaliteta i konstruirane tako da zaustave prodor najsitnijih čestica u organe za disanje.

– Ponosni smo na način na koji smo riješili problem zagađenosti u Sarajevu – poručuju iz Kantona. – Mi sad postajemo svjetski primjer uspješnosti u ovoj djelatnosti. Sarajevo je uvijek bilo globalno intrigantna činjenica, a ove maske našu popularnost dižu do neslućenih visina. Očekujemo da će i drugi gradovi krenuti našim inovativnim stopama. Tu smo da im pomognemo.

Fabrika je smještena u općini Novi Grad, odmah pokraj parka šume Mojmilo, već je počela s radom i u prvoj fazi upošljavat će 90 visokokvalificiranih radnika. Pošto je većina stručnjaka iz ove oblasti, bježeći od aero i političkog zagađenja, već napustila zemlju, neka radna mjesta (njih osamdesetak) morat će se popuniti izbjeglicama iz Sirije i Pakistana, što je uznemirilo izvjesne krugove koji smatraju da se time u opasnost dovodi čista domaća krv. Međutim, mnogo veći prigovori stižu iz nevladinih organizacija, koje smatraju da problem nije eliminiran, nego multipliciran i da rješenje nije u maskama, nego u mjerama koje bi pročistile zrak.

– Ne možemo vjerovati da su nam ovo podvalili kao borbu protiv zagađenosti – tvrdi jedan ekoaktivista koji je želio ostati neimenovan. – Pa ta fabrika proizvodi toliko novog zagađenja da sve postaje besmisleno.

– Kako besmisleno?! – stigao je žuran odgovor s Bjelašnice, od neimenovanog predstavnika još neimenovane kantonalne većine u glavnom gradu. – Pa upravo zato vam i pravimo maske, da bi vas zaštitile od starog i novog zagađenja.

O ovom poduhvatu već izvještavaju i svjetski mediji, koji ističu da Sarajevo uvijek nađe originalan način da se suprotstavi ne baš naklonjenoj sudbini. BBC je čak poslao i ekipu u popularni Šeher, ali su novinar, kamerman, tonac i vozač, usljed smanjene vidljivosti, umjesto u hotelu Evropa završili u fojničkom Reumalu, tako da za sada ništa od najavljene reportaže.

A i već pripremljene poklon-maske do daljnjeg ostaju neuručene.

       (Ovaj sadržaj je sumporno-satiričnog karaktera)

About The Author