Parlament Gruzije usvojio Zakon o stranim agentima

Zakon je izazvao negativnu reakciju opozicionih snaga koje smatraju da je usmjeren na stigmatizaciju nevladinih organizacija i slobodnih medija

Parlament Gruzije usvojio Zakon o stranim agentima
Gruzija; Ilustracija

Parlament Gruzije usvojio je u utorak, u trećem i posljednjem čitanju Zakon “O transparentnosti stranog utjecaja”.

Otkako je vladajuća partija Gruzijski san inicirala zakon o stranim agentima u parlamentu u aprilu, on je izazvao izuzetno negativnu reakciju opozicionih snaga koje smatraju da je usmjeren na “stigmatizaciju” nevladinih organizacija i slobodnih medija koji nisu pod kontrolom vlasti.

Prema izjavi predsjednika partije Gruzijski san Iraklija Garibašvilija, u Gruziji je registrirano oko 31.000 nevladinih organizacija.

Komisija za pravna pitanja gruzijskog parlamenta u ponedjeljak je u trećem čitanju usvojila zakon o stranim agentima, a demonstranti su se dan ranije počeli okupljati ispred parlamenta kako bi spriječili zastupnike da razmotre dokument.

Gruzijski parlament podržao je 1. maja u drugom čitanju Zakona o transparentnosti stranog utjecaja kojem su se usprotivili gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili, opozicija i zapadne diplomate koje smatraju da je zakon prepreka integraciji zemlje u Evropsku uniju.

Američki State Department saopćio je da je nacrt zakona usmjeren na podrivanje građanskog društva u zemlji.

Lideri partije Gruzijski san-Demokratska Gruzija koji su predlagači zakona, tvrde da zakon služi samo u svrhu osiguravanja transparentnosti stranih sredstava koja se pružaju nevladinim organizacijama i medijima, a Zurabišvili je najavila da će staviti veto na zakon.

Od 15. aprila, opozicija i građanski aktivisti održavaju mitinge u Tbilisiju protiv zakona, koji su više puta eskalirali u sukobe sa pripadnicima policije, koji su koristili biber sprej i vodene topove da rastjeraju demonstrante.

Izvor: Al Jazeera

About The Author