RTRS I BNTV: Je li Milorad Dodik prevario poljoprivrednike?

Semberski ratari su zadovoljni, optimistično izvještava RTRS. Međutim, na BNTV-u se po prvi put moglo čuti da su poljoprivrednici prevareni Dodikovom tvrdnjom kako je entitetska nadležnost nad poljoprivredom bolja za njih

RTRS I BNTV: Je li Milorad Dodik prevario poljoprivrednike?

RTRS: Gdje su nestali partizani?

  1. juni – 4. juli 2021.

POVIJEST I REVIZIONIZAM: Vlasti bh. entiteta Republika Srpska iskoristile su obilježavanje 70-godina od bitke na Kozari za još jedan pokušaj povijesnog revizionizma. U govorima Željke Cvijanović i Milorada Dodika ni spomena na NOB i partizane, već samo priča o srpskom stradanju, srpskim žrtvama, „Srbima koji su uvijek bili na pravoj strani“. Identičan narativ donosi se i u izvještaju s Kozare.

O činjenici da i spomenik i spomen-soba na Mrakovici čuvaju uspomenu na antifašističke borce svih nacionalnosti, koji su se borili i ginuli rame uz rame, ne govori se. Kao da ih i nije bilo.

Umjesto toga, s obzirom na mjesto s kojeg je odaslana, jer Kozara je dio prijedorske opštine, i više nego cinično zazvučalo je emitovanje poruke Željke Cvijanović: “Sigurna sam da smo lekciju prošlosti naučili“. Cinizam je nedvosmislen imaju li se u vidu logori uspostavljeni tokom minulog rata u BiH i masovni zločini počinjeni nad nesrpskim civilnim stanovništvom te regije.

PANDAN FATI ORLOVIĆ: Nije dugo trebalo pa da RTRS pronađe „srpski pandan“ slučaju nelegalno izgrađene te nakon višegodišnje pravne bitke uklonjene pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović. Riječ je o sudskom postupku nasljednika Srete Jokića iz Ilijaša, koji tvrde da je kuća njihovog oca nelegalno srušena nakon rata, a parcela na kojoj se nalazila data na korištenje Islamskoj zajednici. Tek na kraju izvještaja, koji vrvi brojnim tvrdnjama o uzurpaciji srpske imovine te „institucionalnom ignorisanju dokaza i izjava svjedoka“, provukao se i podatak da je navedeni objekt na korištenje Jokiću dala prije izbijanja rata u BiH firma u kojoj je radio, ali da ni porodica ne posjeduje dokaze/dokumente da je on bio vlasnik sporne nekretnine, niti o tome postoje dokazi u zemljišnoknjižnim uredima.

PO PRAVU INFORMACIJU NA BNTV: „Sjetva pšenice u punom je jeku, semberski ratari zadovoljni, otkup počeo iako cijene nisu utvrđene“, dio je izvještaja emitovanog 30. juna. Da li je to zaista tako, mogli su saznati gledatelji Dnevnika BNTV-a, koji se bavio istom temom.

O činjenici da je SNSD izgubio vlast u Kozarskoj Dubici, gledatelji nisu informisani, kao ni o razlozima zbog kojih je pet odbornika istupilo iz te stranke. U prilogu koji se bavio pitanjem zašto Vlada RS-a traži od dubičkih vlasti podatke o projektima koji se trebaju finansirati iz donacija Srbije lokalnim zajednicama u RS-u, ostalo je niz „šupljina“, pa je razloge izvještavanja o ovoj temi mogao razumjeti samo neko ko je o njoj bio informisan iz drugih izvora.

OPET I UVIJEK SAMO ON: I ova nedjelja nije prošla bez dnevnika koji bi mogao imati rubriku „Milorad Dodik kaže, misli, poručuje“. Primjer je Dnevnik 2 emitovan trećeg jula: Dodik o bitki na Kozari, o sve boljem životu u RS-u, o dolasku novog visokog predstavnika u BiH, o predstojećem sastanku članova Predsjedništva sa specijalnim predstavnikom SAD-a za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom, dijelovi Dodikovog intervjua za kinesku novinsku agenciju Xinhua…

Izdvojeno

O nenovinarskom radu Branke Kusmuk pisali smo u više navrata. No ona se uvijek potrudi da je po nečemu izdvojimo. Ovaj put nadahnuo ju je odlazak Denisa Zvizdića iz SDA. Toliko, da je nabrajajući afere koje su potresle tu stranku, istim posvetila i stih: „Seka i Osmica i njihova diplomica“.

Ocjena: 1

 

 

BNTV: Druga strana poljoprivredne medalje

  1. juni – 4. juli 2021.

ENORMNE ŠTETE: Sa ili bez visokog predstavnika, s nekim novim imenom na toj funkciji ili pak Valentinom Inzkom, za građane BiH nikako da stignu bolji dani.

Jer imunizacija ide presporo da bi se dostigao kolektivni imunitet i jer BiH ponovo čeka pomoć Srbije, sada za minimalne količine seruma protiv zmijskog ujeda. I na sve to – toplotni val koji prijeti da devastira urod žitarica. I dok gledateljima RTRS šalje poruke o „zadovoljnim Sembercima zbog ovogodišnjeg prinosa pšenice“, novinari BNTV-a od tih istih Semberaca prenose upozorenja da će štete na urodu pšenice i kukuruza zbog suše biti enormne.

ENTITET NESPOSOBAN ZA BORBU PROTIV SUŠE: No to je samo vrh ledenog brijega problema poljoprivrednih proizvođača u BiH. Otuda ujedinjeni pozivaju vlasti da što hitnije donesu mjere o zaštiti domaće proizvodnje, a po prvi put čuli smo iz RS-a i tvrdnju kako je „poljoprivrednike Milorad Dodik prevario“. Naime, uvjeravajući ih da je bolje da se nadležnost poljoprivrede drži isključivo u okviru entiteta, sada oni koji su mu vjerovali tvrde da zbog toga samo trpe štetu.

Ali malo toga dobrog može se očekivati od aktuelne vlasti u BiH, koja nastavlja s opstruktivnom politikom vezanom za izmjene izbornog zakonodavstva iako su naredni opšti izbori sve bliže. No ne treba to čuditi ima li se u vidu da BiH i dalje nema usvojen budžet, čiji je nacrt, bez ikakvog obavještenja, tri mjeseca ležao u ladicama članova Predsjedništva.

Sve navedeno teme su na koje su bili fokusirani uredništvo i novinari dnevnika u nedjelji iza nas. To je vjerovatno i razlog zbog kojeg ni riječju nije spomenuta sjednica Vijeća sigurnosti UN-a i rasprava o dolasku novog visokog predstavnika u BiH.

Sve što je trebalo navesti o gubitku vlasti SNSD-a u Kozarskoj Dubici, o razlozima zašto je pet odbornika istupilo iz te stranke te pokušajima kroz blokadu donacija Srbije Vlade RS da „disciplinuje“ neposlušne, a što je RTRS prešutio, saznali su gledatelji Dnevnika BNTV-a.

Ocjena: 6

 

Komparativna analiza

Prioriteti o kojima izvještavaju RTRS i BNTV oprečni su, što je potvrdila i ova monitorisana nedjelja. RTRS nastavlja s praksom fokusiranja na navodnu „visoku politiku“ odnosno prezentiranja stavova najužeg rukovodstva RS-a čak i o onim temama na koje nemaju nikakvog utjecaja. To se najbolje vidjelo kroz konstantno problematiziranje imenovanja novog visokog predstavnika za BiH.

Ipak, ona pitanja koja su od stvarnog interesa za budućnost BiH, poput donošenja Izbornog zakona, javni servis RS-a ili relativizira ili ih ne spominje.

Tome treba dodati i poluinformacije koje nisu u interesu aktuelne vlasti. Primjer su dešavanja u Kozarskoj Dubici, gdje je SNSD izgubio većinu u lokalnoj skupštini, ili pak klasična propaganda o sretnim seljacima i radnicima u ovom entitetu.

Politička pitanja koja kao prioritet nameće Milorad Dodik svoj prostor ne nalaze u dnevnicima BNTV-a. Uredništvo se politikom bavi uglavnom u dijelu koji pokazuje svu bahatost kako entitetske tako i državne vlasti spram stvarnih potreba i interesa građana. A primjer nedonošenja državnog budžeta, koji mjesecima ili „putuje“ od Vijeća ministara do Predsjedništva BiH, ili zaboravljen leži u ladicama šefova države, jedna je od najboljih ilustracija kako oni koje su građani izabrali i koje plaćaju ne rade svoj posao.

I upravo tim građanima i njihovim stvarnim problemima posvećuje se posebna pažnja na BN-u. Kao u slučaju položaja poljoprivrednika koji su nad svojom sudbinom iz dana u dan sve zabrinutiji.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Iako je riječ o istraživačkom radu CIN-a, od izuzetnog je značaja informisanje gledatelja o načinu na koji su pojedini inspektori Uprave za indirektno oporezivanje reketirali građane odnosno male poduzetnike širom BiH.

 

Minus sedmice

RTRS

Dnevnik 30. juna otvoren je najavom „Rusko ‘ne’ imenovanju Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika“. Iz načina na koji je prezentovan sadržaj sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj se razgovaralo o imenovanju novog visokog predstavnika za BiH, gledateljima se nametnula teza da Schmidt u OHR neće ući. A ako i uđe, RS ga neće priznati i tretirat će ga kao „radnika na crno u BiH“.

 

BNTV

U dnevnicima se gledatelji redovno informišu o „turneji“ vrha PDP-a po gradovima RS-a, u kojima građanima predstavljaju svoje stavove o aktuelnim političkim temama. I ova nedjelja nije bila izuzetak, ali ne vidimo razlog da se u izvještaju posebno izdvaja najava gradonačelnika Banjaluke da će svi građani Srbije u ovom gradu imati besplatan parking.

About The Author