UNICEF u BiH dodijelio medijska priznanja za doprinos promociji prava djeteta

Novinarski doprinos iznimno je važan jer teme koje se tiču prava djeteta nisu uvijek najčitanije

UNICEF u BiH dodijelio medijska priznanja za doprinos promociji prava djeteta
Foto: UNICEF

Tradicionalna godišnja priznanja za doprinos zaštiti i promociji prava djeteta dodijeljena su na radionici „Medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta“, koju je organizirao UNICEF u Bosni i Hercegovini.

Priznanje za najbolji TV prilog dobila je dopisnica N1 iz Tuzle Nataša Tadić za prilog „Djecu liječiti iz budžeta, a političare SMS porukama“.

U kategoriji internet priznanje je dodijeljeno Midhatu Poturoviću za priču „Super heroj bez plašta“ objavljenu na Radio Slobodna Evropa.

U kategoriji blog nagrađena je Brankica Smiljanić za tekst „Čuvajte djecu od samih sebe“, dok je u kategoriji štampa priznanje otišlo u ruke Živane Jovančić iz Magazina Gracija za priču „Srećan sam, u školi sam!“

Zahvalnice za promociju prava djeteta dobili su Jasna Avdibegović (Federalna novinska agencija), Amina Bijelonja (Glas Amerike-VOA), Velida Kulenović (radio Federacije BiH), Aida Hrnjić (Al Jeezera), Katarina Lončar (Bljesak.info) i Ammar Grbić (Magazin Pereventeen).

Dobitnicima je posebno zahvalila šefica predstavništva UNICEF-a u BiH Rownak Khan navodeći da je njihov doprinos iznimno važan u današnjem društvu, gdje teme koje se tiču prava djeteta nisu uvijek najčitanije.

– Zato vam veliko hvala što ste svojim radom i dodatnim angažmanom skrenuli pažnju na važne teme koje se tiču prava svakog djeteta – rekla je Khan.

Organiziranjem radionice UNICEF u Bosni i Hercegovini nastavio je s praksom konsultacija s predstavnicima medija, stručnjacima, aktivistima i odgovornih institucija o medijskom doprinosu promociji zaštiti prava djeteta.

Predstavljene su i smjernice za procjenu medijskih sadržaja u svjetlu najboljeg interesa djeteta.

Izvor: Fena

About The Author