Al Jazeera osudila novi izraelski zakon

Medijska mreža osuđuje ‘klevetničke optužbe’ izraelskog premijera

Al Jazeera osudila novi izraelski zakon
Foto: Al Jazeera

Televizijska mreža Al Jazeera osudila je danas novi izraelski zakon koji bi mogao zatvoriti njezine operacije u Izraelu, navodeći da su “laži” koje širi premijer Benjamin Netanyahu potaknute protiv sigurnosti novinara te medijske mreže širom svijeta.

Dok izraelski rat protiv Gaze traje gotovo šest mjeseci, izraelski parlament (Kneset) je u ponedjeljak podržao zakon koji dopušta vladi da naredi zatvaranje stranih mreža koje rade u Izraelu i zaplijeni njihovu opremu ako se smatra da njen sadržaj predstavlja “štetu sigurnosti države”.

Nakon glasanja u parlamentu, Netanyahu je na X-u rekao da namjerava poduzeti trenutnu akciju kako bi zaustavio aktivnosti Al Jazeere u Izraelu, optužujući mrežu za “aktivno” učešće u Hamasovom napadu 7. oktobra i huškanje protiv izraelskih vojnika.

Medijska mreža Al Jazeera osudila je Netanyahuovu “bijesnu kampanju” kao ništa drugo nego kao “opasne” i “smiješne” laži.

– Netanyahu nije mogao pronaći nikakva opravdanja koja bi ponudio svijetu za svoje stalne napade na Al Jazeeru i slobodu medija, osim za iznošenje novih laži i zapaljivih kleveta protiv mreže i prava njezinih zaposlenika – dodali su iz te TV kuće.

Ponovili su da ih takve klevetničke optužbe neće odvratiti od nastavka profesionalnog izvještavanja, te su najavili da zadržavaju pravo poduzeti svaki pravni korak.

Mreža je također rekla da je zakon, koji Izrael forsira od početka svog gotovo šestomjesečnog rata protiv Gaze, bio “dio niza sistemskih izraelskih napada da se ušutka Al Jazeera”.

Podsjetili su na ubistvo dopisnice Shireen Abu Akleh 2022. godine dok je izvještavala o izraelskom vojnom napadu na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali i ubistvo novinara Samera Abudaqe i Hamze Dahdouha tokom rata u Gazi, kao i “namjerno gađanje niza novinara Al Jazeere i članova njihovih porodica te hapšenja i zastrašivanja dopisnika s terena”.

Jodie Ginsberg, glavna izvršna direktorica Odbora za zaštitu novinara (CPJ), rekla je da je donošenje zakona “nevjerovatno zabrinjavajući potez”.

– To je još jedan primjer pogoršanja slobode medija koje izraelska vlada želi primijeniti. Već smo vidjeli ovakav jezik Netanyahua i izraelskih dužnosnika u kojem novinare pokušavaju prikazati kao teroriste, kao kriminalce – kazala je Ginsberg, komentirajući premijerove izjave.

CPJ je dokumentirao ubistva najmanje 95 novinara od početka rata.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da bi potez Izraela da zatvori Al Jazeeru bio “zabrinjavajući”, dodajući da Sjedinjene Američke Države podržavaju važan rad novinara širom svijeta, a to uključuje i one koji izvještavaju o sukobu u Gazi.

Zakon je usvojen dok se Netanyahu suočava s masovnim protestima protiv svog načina na koji je vodio rat u Gazi i sigurnosnih propusta koji nisu otkrili napade predvođene Hamasom na južni Izrael. Najmanje 1.139 ljudi je ubijeno u tim napadima, a oko 250 zarobljenika je odvedeno u Gazu, prema izraelskim vlastima.

Izvor: Al Jazeera

About The Author