‘Bodyright’ – nova oznaka ‘autorskog prava’

Donosioci odluka potpisali zajedničku izjavu čiji je cilj stvoriti sigurnije online okruženje

‘Bodyright’ – nova oznaka ‘autorskog prava’

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) pozdravio je usvajanje zajedničke izjave donosilaca odluka u Bosni i Hercegovini za kreiranje zakonskih rješenja koje štite od digitalnog nasilja. Oni su organizirali forum s namjerom da se pozabavi gorućom problematikom nasilja nad ženama i djevojčicama u digitalnom prostoru i promocijom ‘bodyright’ – prava na svoje tijelo u digitalnoj sferi.

Primarni cilj foruma bio je pokrenuti izmjene zakona, zagovarati usvajanje i provedbu Zakonodavne mape puta za “bodyright“, podići društvenu svijest i potaknuti kritičko razmišljanje o digitalnom nasilju.

Učesnici “bodyright“ foruma, među kojima su bili donosioci odluka u BiH, potpisali su zajedničku izjavu kojom su saglasni podržati implementaciju postojećih odredbi koje štite od svih oblika nasilja u online prostoru te raditi na izmjenama i usvajanju jasnih zakona, a u skladu s potpisanim međunarodnim konvencijama i najboljim globalnim praksama.

Cilj je kriminalizirati neovlaštenu upotrebu fotografija, videa i drugih sadržaja na Internetu. Namjera je i omogućiti pravo na tjelesnu autonomiju i vlastiti izbor uz iskorjenjivanje svakog pokušaja zloupotrebe, diskreditiranja, ponižavanja i omalovažavanja drugih i drugačijih jer ‘tvoje tijelo samo tvoje – i na netu i u stvarnom svijetu’, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Nasilje nad ženama u digitalnom prostoru dosegnulo je alarmantne razmjere jer je 57 posto žena doživjelo neki vid zlostavljanja putem video sadržaja ili fotografija, dok je 58 posto žena postalo žrtvom tzv. ‘astroturfinga’, odnosno istovremenog dijeljenja štetnog sadržaja preko više platformi.

Trenutno, pojedinci ne mogu ostvariti učinkovito vlasništvo nad vlastitim tijelima u online prostoru, a žrtve zloupotrebe fotografija suočene su sa mučnim pravnim postupcima u nastojanju da ostvare svoja ograničena prava. Kako bi se pozabavio ovim gorućim pitanjem, UNFPA je pokrenuo “bodyright“, novu oznaku ‘autorskog prava’ kojom se potvrđuje i zahtijeva zaštita od online nasilja.

U svom uvodnom obraćanju na forumu, predstavnik UNFPA John Kennedy Mosoti je naglasio UNFPA-ovu posvećenost okončanju svakog oblika nasilja nad ženama i djevojčicama, bilo da se ono dešava u stvarnom ili virtualnom svijetu.

– Iz tog razloga smo pokrenuli ‘bodyright’, novu oznaku ‘autorskog prava’ kojom potvrđujemo i zahtijevamo zaštitu od nasilja u online prostoru. Ova inicijativa ohrabruje ljude da od digitalnih tvrtki, društvenih platformi, web lokacija za dijeljenje sadržaja te kreatora politike zahtijevaju jednako ozbiljan pristup rješavanju problema virtualnog nasilja i zlostavljanja u online prostoru kao što je to slučaj kada je riječ o kršenju autorskih prava – kazao je John Kennedy Mosoti.

UNFPA, kako se saopćeno iz ove organizacije, pozdravlja ovaj zajednički napor u borbi protiv online nasilja i zaštite prava na svoje tijelo. Ova inicijativa je ključni korak ka stvaranju sigurnijeg i pravednijeg online okruženja za sve.

Izvor: UNFPA

About The Author