Vlada Nikaragve zatvara 83 nevladine organizacije

Predsjednik tvrdi da su grupe koje primaju finansiranje iz inostranstva bile dio šire zavjere

Vlada Nikaragve zatvara 83 nevladine organizacije
Foto: bandt.com.au

Vlada nikaragvanskog predsjednika Daniela Ortege naredila je zatvaranje još 83 građanske grupe i nevladine organizacije. Tim je potezom ove godine broj takvih zatvaranja porastao na 200, a ukupno 320 otkako su 2018. godine izbili protesti protiv Orteginog režima.

Zatvorene institucije uključuju Nikaragvansku književnu akademiju, koja je osnovana 1928. godine i njeni članovi bili su opozicioni pisci poput Gioconde Bellija i Sergia Ramíreza.

Kongres zemlje, kojim dominira Ortegina sandinistička stranka, izglasao je sa 75 glasova, uz 16 suzdržanih, zatvaranje tih grupa. Zakon donesen 2020. godine zahtijeva od takvih grupa da se registriraju kao “agenti strane vlade”.

Ortegina vlada okrenula se protiv brojnih nevladinih organizacija koje smatra opozicionima. Predsjednik je tvrdio da su grupe koje primaju finansiranje iz inostranstva bile dio šire zavjere da se on smijeni s dužnosti 2018. godine.

Od Ortegina ponovnog izbora na četvrti uzastopni mandat 7. novembra, suci su osudili opozicione čelnike, uključujući bivše visoke sandiniste i bivše predsjedničke kandidate, na zatvorske kazne zbog “zavjere za podrivanje nacionalnog integriteta”.

Hiljade ljudi su pobjegle u egzil otkako su nikaragvanske sigurnosne snage nasilno ugušile antivladine proteste 2018. godine.

Ortega tvrdi da su protesti zapravo bili pokušaj državnog udara sa stranom podrškom, s ciljem njegovog svrgavanja i poticanja stranih naroda da primjene sankcije na članove njegove pordice i vlade.

Izvor: AP

About The Author