Novinarima BIRN-a prijetila turska krajnje desničarska grupa ‘Sivi vukovi’

Sivi vukovi međunarodna su turska ultranacionalistička i panturska organizacija, a Evropski parlament pozvao je EU da ih doda na popis terorističkih organizacija

Novinarima BIRN-a prijetila turska krajnje desničarska grupa ‘Sivi vukovi’

Novinari BIRN-a Nermina Kuloglija i Hamdi Fırat Buyuk primili su prijeteće poruke od članova turske krajnje desničarske nacionalističke organizacije.

Novinari su primili prijetnje putem telefonskih poziva, SMS poruka i na društvenim mrežama od bosanskohercegovačkog ogranka turske krajnje desničarske organizacije „Sivi vukovi“.

Prijetnje su upućene iz Bosne i Hercegovine, te iz Turske, 28. jula, a od tada, nakon što je BIRN objavio istragu o ogranku organizacije „Sivi vukovi“ i njenom djelovanju u Bosni i Hercegovini.

Kuloglija i Buyuk su nakon objave teksta na telefone nastavile dobivati poruke zastrašujućeg sadržaja.

Evropski centar za slobodu štampe i medija na svojoj platformi Mapping Media Freedom izvijestio je o incidentima uznemiravanja, psihičkog zlostavljanja, zastrašivanja i prijetnji novinarima BIRN-a.

– Prijetnje novinarima su neprihvatljive. U ovom slučaju to ima međunarodni element koji se mora rješavati ne samo u zemlji u kojoj su novinari smješteni – rekao je Gürkan Özturan, koordinator za brzi odgovor na slobodu medija u Evropskom centru za slobodu štampe i medija, neprofitnoj organizaciji koja promovira i brani slobodu medija.

Sivi vukovi međunarodna su turska ultranacionalistička i panturska organizacija koja je postala poznata u kasnim 1970-ima. Godine 2021. Evropski parlament pozvao je EU da doda Sive vukove na svoj popis terorističkih organizacija. Sivi vukovi u Turskoj desetljećima su uključeni u višestruka djela maltretiranja, rekao je Özturan za BIRN.

– Ove prijetnje novinarima BIRN-a ne mogu se previdjeti i vlasti u Turskoj i Bosni i Hercegovini, kao i druge regionalne i međunarodne organizacije moraju biti uključene u istrage – zaključio je.

Da prijetnje novinarima rastu, upozorila je i šefica Ujedinjenih nacija za prava Michelle Bachele na događaju povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija 2022. Novinarstvo je i dalje opasna, pa čak i smrtonosna profesija.

Širom svijeta, prijetnje novinarima, online i offline, zatvaranja i dalje rastu, dok internetsko nasilje i uznemiravanje potiču autocenzuru i, u nekim slučajevima, fizičke napade, navodi UNESCO-v online izvještaj za 2021./2022. “Svjetski trendovi u slobodi izražavanja i razvoj medija”.

Izvor: BIRN

About The Author